zelena zona

Sve tajne ljetnica: Odaberite vrste koje ne zahtijevaju puno truda, ovo su najpopularnije kombinacije

Shutterstock
07.05.2023.
u 07:00

Kod mnogih vrsta ljetnog cvijeća vrlo je jednostavna berba sjemena. Za to su pogodni neven, mak, iberis, cinija, lijepa kata, suncokret. Uz ove jednostavne jednogodišnje sorte vrt ili balkon će cijelog ljeta biti u punom cvatu. Ove su biljke odličan izbor jer će cvjetati u doslovno svim ljetnim uvjetima

Uzgoj ljetnica, kao i ostalog cvijeća, nije velika umjetnost – i vi doista možete imati rascvjetane okućnice, balkone i terase cijelog ljeta. Za početak odaberite vrste koje ne zahtijevaju puno truda i koje će lako, budete li se pridržavali uputa o položaju i zalijevanju, uspjeti i pružiti vam pravo malo kolorističko zadovoljstvo. Jednogodišnje cvijeće odlikuje se ljepotom cvjetova, raznolikošću boja, poneko i ugodnim mirisom. Cvatnja mu je duga i bogata, no u sjeni ne postiže ni punu cvatnju ni ljepotu.

Foto: Shutterstock

Tijekom jednog vegetacijskog razdoblja prolazi sve faze rasta i razvoja, od nicanja, vegetativnog rasta, tvorbe sjemena do propadanja ujesen. Osim iz sjemena, biljke se najčešće uzgajaju iz reznica. Reznice se uzimaju od prezimljenih matičnih biljaka od veljače do travnja. Ukorjenjuju se u gredicama ili posudama u supstratu te se pokrivaju folijom radi bržeg i boljeg ukorjenjivanja. Begonije se najčešće sade u grupama, samostalno ili s drugim vrstama, a vole sunce ili polusjenu. Podnijet će dulja razdoblja vlage ili suše, no tlo im ne bi trebalo biti presuho.

Foto: Shutterstock

Lijepa kata ili ljetni zvjezdan iz porodice Asteraceae jednogodišnja je biljka koja se zbog svojeg rasta može koristiti kao rezano cvijeće. Cvate od kasnog proljeća do jeseni. Voli sunčana područja, no ne podnosi ekstremne uvjete, najbolje kad je umjereno vlažno. Plavi ageratum krasan je na širokim površinama gredica. Pogodan je za obrube cvjetnih gredica. Cvate od proljeća pa do jeseni u humusnom tlu, ne presuhom i ne preteškom, ali na sunčanom položaju. Lobelia iz porodice Campanulaceae prikladna je za obrube i kao pokrivač tla te za sadnju na balkonima u visećim posudama, a može se kombinirati s mnogo kontrastnih boja. U razdoblju cvatnje prekrivena je brojnim malim plavim cvjetovima, a u vrućim ljetnim mjesecima ima pauzu u cvatnji. Odgovara joj humusno tlo i sunčano te polusjenovito mjesto.

Foto: Shutterstock

U pjeskovitim tlima, tresetu, postojat će opasnost od sušenja i zaslanjivanja. Neven se sije već početkom veljače u posude, a cvate do jeseni. Ovisno o sorti, sadi se na velike površine ili na obrube. Voli sunčana staništa, ne previše pjeskovita, ali ni previše vlažna. Ima i ljekovita svojstva. Za rezane cvjetove sadi se u travnju na gredice ili u klijalište. Od cvatućih jednogodišnjih biljaka čest su izbor i celosia, kozmos, dalija, dianthus, iberis, cinija, gazanija. Kod mnogih vrsta ljetnog cvijeća vrlo je jednostavna berba sjemena. Za to su pogodni neven, mak, iberis, cinija, lijepa kata, suncokret. Uz ove jednostavne jednogodišnje sorte vrt ili balkon će cijelog ljeta biti u punom cvatu. Ove su biljke odličan izbor jer će cvjetati u doslovno svim ljetnim uvjetima.

Foto: Shutterstock

Ako volite vrt u cvatu, a nemate vremena za puno brige o biljkama, odličan izbor za vas ova je čudesna cvjetnica. Rod iglica, Geraniaceae, obuhvaća više od 300 vrsta koje rastu diljem svijeta u umjerenim klimatskim zonama. Zato se mnogobrojne iglice razlikuju po visini i boji cvijeta. Rastu u obliku grma u visinu od 10 do 60 cm. Cvjetovi su sastavljeni od pet latica, bijele, plavo-ljubičaste i ružičaste boje. Ukorjenjuje se vrlo lako, samo treba održavati ravnomjernu vlažnost tla. Iglice su zbog svoje nenametljivosti idealni partneri mnogim raskošnim trajnicama u vrtu. Vrlo lijepo izgledaju u kombinaciji s božurima i perunikama.

Foto: Shutterstock

Uresnica ili kozmos

Ove privlačne cvjetnice dolaze u brojnim, zapanjujućim sortama, poput ‘zmajevog daha’, koji ima jarkocrvene latice i rumeno lišće. Voli jako puno sunca i vrućinu.

Foto: Shutterstock

Lantana voli sušu

Magnet za leptire i ptičice dolazi u bogatim nakupinama cvijeća u nijansama žute, narančaste, bijele, crvene i ružičaste. Ova biljka otporna na sušu i vrućinu počinje cvjetati početkom ljeta i opstaje sve do mraza. U toploj zimskoj klimi lantana je zapravo grmolika višegodišnja biljka. Osigurajte joj puno sunca i dobro drenirano tlo.

Kadifica je pravi pomoćnik

Ova jednogodišnja biljka podrijetlom je iz Meksika. Zovu je još i francuskom kadificom jer se u Europi najprije uzgajala na jugu Francuske. Listovi su joj aromatični i tamnozelene su boje. Kadifica je aromatična biljka, diuretik i poboljšava probavu.

Foto: Shutterstock

Neven je vrijedan saveznik u vrtu
Jednogodišnja ljetna biljka koja pripada porodici Compositae. Podrijetlom je iz južne Europe. Cvate od lipnja do listopada, ovisno o sorti i vremenu sijanja. Kod nas slovi kao starinska biljka koja se od davnina mogla vidjeti u seoskim vrtovima, a upotrebljavala se i kao začin.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije