vrijedi probati

Sobne biljke vam se suše? Od samo jednog poteza ponovno će živnuti

30.12.2021.
u 09:39

Ako se vaše sobne biljke muče, smjestite ih u blizinu kade ili umivaonika. Ali imajte na umu da sve vrste ne mogu podnijeti niže razine osvjetljenja koje imaju mnoge kupaonice bez prozora, pa ćete možda trebati osigurati malo dodatne svjetlosti

Tijekom zime, kad temperture osciliraju, a sobne biljke su u grijanom prostoru, često se događa se počnu sušiti ili čak i venuti. Uglavnom je riječ o nedostatku vlage u zraku, a za to postoji sjajan trik - kupaonica. Tipična visoka vlažnost i toplina kupaonice upravo je ono što većini sobnih, posebno tropskih biljaka nedostaje u životu.

Pa ako se vaše sobne biljke muče, smjestite ih u blizinu kade ili umivaonika. Ali imajte na umu da sve vrste ne mogu podnijeti niže razine osvjetljenja koje imaju mnoge kupaonice bez prozora, pa ćete možda trebati osigurati malo dodatne svjetlosti. Stoga uljepšajte kupaonicu i ugurajte nekoliko ovih biljaka u kupaonicu. Vlažni, topli uvjeti u većini kupaonica savršeno su okruženje za ove biljke koje vole da im tlo bude vlažno, ali ne i mokro.

Neke sorte orhideja odlično će se snaći u kupaonskim uvjetima. Kad vidite da su se orhideje oporavile, vratite ih na njihovo uobičajeno mjesto.

Jedna od najpopularnijih sobnih biljaka je zlatni puzavac, odnosno Epipremnum aureum. Dolazi u raznim veličinama, bojama i šarenilima lišća. Sve dok se drži pod izravnom sunčevom svjetlošću, a zemlja mu se ne isušuje odlično će izgledati u visećoj košari ili na visokoj polici. Zlatni puzavac je biljka penjačica raširena je po suptropskoj i tropskoj Aziji, zapadnom Pacifiku i Australiji. U prirodi može narasti preko 20 metara, dok kao sobna biljka naraste do dva metra. Kratak boravak u kupaonici vratit će ga u život.

Zeleni ljiljan (Chlorophytumcomosum) jedna je od najnezahtjevnijih biljaka za uzgoj. Podnosi slabo svjetlo poput šampiona, uživa u malo vlage. Možete ih pustiti i da se osuše između zalijevanja, mogu i dva tjedna bez vode. Boravak u kupaonici vratit će u život i biljke za koje mislite da su uvenule.

1/20

Tamnozelena kineska biljka zmijsko drvo (Radermachera sinica) savršena je za kupaonski kut blizu prozora. Ova biljka treba neizravnu sunčevu svjetlost i vlažno, dobro drenirano tlo i mora biti zaštićena od propuha. Budući da vole vrućinu i vlažne uvjete, napredovat će u toplini kupaonice.

Ove svijetle tropske biljke nalaze se u biljnoj obitelji koja se sastoji od tisuća različitih vrsta. Većina bromelija uzgajanih kao sobne biljke imat će slične potrebe: filtrirano svjetlo, puno vlage u zraku i umjerena klima u zatvorenom. Većina ih je cijenjena zbog nevjerojatno šarenog, šarolikog lišća i dugotrajne boje.

Svekrvin jezik biljka je koju je gotovo nemoguće ubiti. Sorte Sansevieria podnose gotovo sve uvjete uzgoja, od gotovo nikakvog svjetla do izravnog. Voda im treba malo ili nimalo, a ako ih držite u vlažnoj kupaonici, možda uopće nećete morati zalijevati ove izdržljive biljke.

Za svakodnevnu inspiraciju pratite nas i na Instagramu!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije