Zelena ideja

Škotska goveda koja privlače poglede i daju najfinije zdravo meso

goveda
Foto: Dom & Vrt
1/2
08.04.2014.
u 00:00

Ekološku proizvodnju u Hrvatskoj instinktivno ćemo smjestiti u Dalmaciju, Istru, Slavoniju, Međimurje i Zagorje, odakle i dolazi najviše priča o tom, kod nas relativno novom, poljoprivrednom trendu. 

U često zaboravljenim i nepravedno zapostavljenim regijama Banovini i Kordunu od 2010. traje neuobičajen, ali vrlo plemenit, projekt ekološkog uzgoja mesa. Banovina Agrar d.o.o. iz Mandić Sela kraj Vojnića pokrenuta je s ciljem održiva gospodarenja poljoprivrednim i šumskim zemljištem, a ono na kojem je priča započela prije četiri godine bilo je potpuno zapušteno i zaraslo...

– Nije postojao vodovod ni kanalizacija, ceste su bile zaraštene i uništene, a stupovi za električnu energiju držali su se na žicama. Krenuli smo ni iz čega, bez ičije pomoći i bez razumijevanja lokalne zajednice. No, uskoro su se polako otkrivale skrivene ljepote kordunskog područja. Nakon poprilično potrošenog vremena i novca kako bi se stvorili osnovni uvjeti za poljoprivrednu proizvodnju nabavljeno je prvo malo stado goveda – priča Davor Krznarić.

Radi se o neobičnoj, crnoj i crvenoj vrsti goveda pasmine Angus koja potječe iz jedne regije u Škotskoj, odakle se proširila diljem svijeta. Danas njihova stada na uređenim brežuljcima privlače poglede onih koji se zateknu u prolazu kroz kordunski kraj. 

- Naša stada slobodno žive i jedu čistu hranu s pašnjaka, daleko od gradske vreve i onečišćenja. Konkurencije gotovo da i nema jer se proizvode relativno male količine. Bez upotreba pesticida, GMO hrane, hormona, antibiotika, mineralnih gnojiva, radimo iskorak u poljoprivrednoj proizvodnji, prihvaćajući i rješavajući sve izazove koje ta proizvodnja donosi. Problem je jedino doći do kupaca te im objasniti kako je vrijedno platiti nešto više za kvalitetniji proizvod – objašnjava Krznarić.

Dobra ideja kako bi se meso iz zdrave proizvodnje moglo približiti širem tržištu zapravo već postoji.

- Namjeravamo pokrenuti mesnicu s ekološkim proizvodima te dodati pripremu za finalni proizvod i educirati kupce. Mesnicu s ekološkim proizvodima bismo tada povezali s restoranom ili zalogajnicom, dijelom bismo išli u proizvodnju trajnih proizvoda, a željeli bismo e i povezati ekološke proizvođače mesa u zadrugu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije