čuvanje biljaka

Sjajan je trenutak za berbu i sušenje začina, a ove godine pokušajte ih i - zamrznuti

začini za balkon
Shutterstock
09.09.2021.
u 13:15

Ako želite ipak sačuvati začine na tradicionalan način - sušenjem - najbitnije je odlučiti koju metodu sušenja želite koristiti za koju vrstu

Uzgoj začinskog bilje nije tako lak posao kakvim bi se mogao činiti na prvi pogled. U to su se uvjerili svi koji su pokušali, pa makar i na svom balkonu, uzgojiti teglicu bosiljka, ružmarina ili metvice. Mnogo čimbenika valja uzeti u obzir kako biste osigurali njihov dobar rast. Jednom kada ste ovladali ovom vrtlarskom početničkom vrstom i uzgojili impresivnu količinu začinkog bilja, vrijeme je da se okušate i u drugom koraku – njegovom spremanju kako biste imali svoje začine tijekom cijele zime. Uobičajeno je sušenje začinskog bilja, ali, ako ste voljni eksperimentirati pokušajte s merodom zamrzavanja.

Foto: Ikea

Kalup za led idealan je za očuvanje začinskog bilja. Jednostavno ubacite usitnjene začine u kalup s vodom i zamrznite. Prilikom kuhanja samo ubacite koju kockicu u jelo. Začinsko bilje također možete usitniti i zamrznuti u namjenskim vrećicama. Kada ga želite iskoristiti, otrgnite komadić. Praktično i jednostavno.

Foto: pixabay

Ako želite ipak sačuvati začine na tradicionalan način - sušenjem - najbitnije je odlučiti koju metodu sušenja želite koristiti za koju vrstu. Naime, suše začinsko bilje, poput origana, kopra i ružmarina prikladnije je za sušenje na zraku, dok biljke poput metvice i bosiljka sadrže više vode, stoga je njih bolje sušiti u pećnici ili dehidratoru.

Foto: screenshot/facebook

Za sušenje na zraku potrebno je ubrati začin i posložiti ga u svežnjeve. Neka svaki svežanj sadrži između pet i deset grančica ili stapki biljke. Povežite ih gumicom ili uzicom te uložite u papirnatu vrećicu tako da stabljike budu okrenute prema gornjoj strani. Vrećicu zavežite i objesite na balkon, na sunčano mjesto.

Ako želite dodatno ubrzati postupak sušenja, probušite nekoliko rupica za cikrulaciju zraka i provjetravanje. Papirnatu vrećicu možete zaobići te svežnjeve zavezati za konopac za sušenje rublja.

Foto: Dom i vrt

Za sušenje u pećnici ubrane biljke posložite po limu za pečenje  koji je podstavljen pek-papirom tako da se ne preklapaju. Sušite ih u zagrijanoj pećnici na vrlo niskoj temperaturi dva-tri sata. Bilje će biti osušeno kada će se mrviti pod prstima. Za brže rezultate možete vrata pećnice blago odškrinuti.

začini za balkon
1/12

"Nježnije" biljke, poput bosiljka, peršina i metvice mogu biti kompliciranije za sušenje. Naime, ako se ne suše na pravilan način, mogu vrlo brzo poplijesniviti. Njih je najbolje ubrati kada nisu vlažni i sušiti odmah nakon branja. Nemojte ih ostaviti da čekaju kada ulovite vremena jer će se za njih uloviti prašina ili vlaga, što će u konačnici uništiti njihov okus, boju i izgled.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije