EVO ŠTO RADITI

Siječanj - idealan mjesec za pripremu novih sadnica i reznica

vrt
Thinkstock
16.01.2015.
u 08:30

Odlučite li se za razmnožavanje presadnicama, siječanj je vrijeme da nabavite vrbe, crvene ribese i ruže penjačice

Bavite li se u slobodno vrijeme vrtlarenjem, ili to tek planirate, dobro je znati da je siječanj idealan mjesec za pripremu uspješne vrtne sezone. Posebice se to odnosi na biljke kojima su za klijanje nužne niske temperature.

Mahom su to kukurijek, plamenca i srčanika koji vole jako hladno vrijeme. Ove biljke moraju proći hladnu fazu kako bi se uništile sve tvari koje sprečavaju klijanje. Među ove biljke spada i nekolicina izvornog grmlja poput ruža. Najbolje je iskoristiti hladne dane u siječnju za sadnju sjemena u plodno tlo. Odlučite li se za razmnožavanje presadnicama, siječanj je vrijeme da nabavite vrbe, crvene ribese i ruže penjačice. Odrežite izdanak duljine otprilike 30 centimetara s drvenaste biljke i posadite ga u usku rupu u zemlji, tako da dvije trećine reznice budu iznad tla.

Ako pak želite uzgojiti biljke reznicama korijena, siječanj je najpogodniji mjesec za ovaj postupak. Odrežite komad korijena duljine oko pet centimetara i stavite ga u teglu koja sadrži mješavinu pijeska i treseta. Važno je postaviti korijenje u isti položaj u kojem je prethodno bilo u zemlji. Kako se ne bi pomiješali gornji i donji dio korijena, krajeve korijena možete podrezati pod različitim kutom.Tegle držite na hladnom mjestu zaštićenom od mraza.Kada se mladice u proljeće uhvate i niknu, mogu se prebaciti u vlastitu teglu kako bi imale dovoljno prostora i nastavile neometano rasti.

Dakako, na koji god se način sadnje odlučili, biljke je važno zaštititi od mraza i osigurati im dovoljnu količinu vode kao i plodno tlo, stoga prije sadnje kvalitetno pripremite tlo supstratima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije