JEDNOSTAVNO I JEFTINO

Kako napraviti makeover stare tegle?

tegle ukrašene
Foto: Promo fotografija
27.02.2017.
u 07:00

Perlice stare ogrlice, čipka s košulje koju više ne nosite, lak za nokte, tempere, ukrasne vrpce i trake mogu poslužiti za novi izgled tegli za bilje

Vrijeme je sadnje i presađivanja cvijeća, začina i drugog bilja što uz nabavku supstrata, prihrane i kultura koje ćemo zasaditi uključuje i nove tegle te čini nemali financijski poduhvat, zar ne? Naročito ako tome još pridodamo i nabavku alata te pribora koji se s vremenom istroši ili ošteti pa postane neupotrebljiv.

Kako biste smanjili izdatke svakako je bolje štedjeti na teglama nego na, primjerice, supstratu ili prihrani o čijoj kvaliteti će ponajviše ovisiti uspješan rast i razvoj biljaka. No, kako nam je cilj imati lijepe tegle, jer osim praktične, imaju i estetsku funkciju, trebali bismo biti dosjetljivi. Kako?

Primjerice, kupiti one jefitnije ili na akcijama, ili pak od starih tegli koje držimo u ormarima i garažama jednostavnim makeoverom proljepšati ih i učiniti novima. Ako se želite poigrati i imate dovoljno vremena, onda nabavite najjeftinije plastične ili metalne tegle u dućanu te ih ukrasite po svojoj volji.

Mi vam nudimo sedam zanimljivih prijedloga koji vam neće oduzeti puno vremena, a usto ne zahtijevaju veliko umijeće i neke posebne materijale.

Foto: Promo fotografija

Čipka sa stare odjeće, stolnjaka ili posteljine dobro će doći kao vintage dekoracija na vaše tegle. Ako hoćete još jači starinski štih, odaberite tegle od keramike ili gline. Dovoljno je samo premazati ljepilom teglu i na nju staviti čistu i ispeglanu čipku i čvrsto stisnuti. Umjesto nje, možete koristiti ukrasne trake ili neku tkaninu zanimljiva uzorka ili pak kombinirati više njih.

Ako je riječ o teglama u eksterijeru koje bi trebale biti otporne na vanjske vremenske utjecaje, onda čipku premažite tankim slojem bezbojnog ljepila.

Foto: Promo fotografija

Stare markere, tempere ili akrilne boje, kao i lak za nokte (naročito za efekt 'tufnica') možete upotrijebiti za oslikavanje tegli - to mogu biti bilo kakvi motivi, a mi vam predlažemo tri najednostavanija. Također. možete se poigravati kombiniranjem različitih motiva, ali i dodavati oblike od tekstila ili nekog drugog materijala. Rub ili dno možete obložiti perlicama.

Foto: pixabay

Ovo je vjerojatno najbrži mogući makeover tegli. Dovoljno je samo naći ukrasnu traku ili pak izrezati neku tkaninu u oblik trake te njome obujmiti teglicu i zavezati mašnu. Kako bi mašna čvršće stajala, mjesto na tegli gdje ćete staviti trake odnosno tkaninu premažite ljepilom.

Foto: Promo fotografija

Nemate više starih tegli na raspolaganju? Onda se poslužite praznim limenkama od kave ili hrane. Možete ih obojati ostatkom boja za drvo ili metal ili auto lakom u spreju. Dodatno ih ukrasite etiketama na kojima ćete ispisati imena biljki. Etikete pričvrstite špagom, trakom ili gumicom za kosu.

Foto: Promo fotografija

Volite se igrati različitim stilovima rukopisa i postigli ste određenu vještinu? Onda je red da je javno pokažete, i to na svojim teglicama. Izaberite vama znakovite ili zanimljive slogane te ih stavite na posude. Kako bi bile atraktivnije, kombinirajte ih s teglicama koje ste ukrasili na drugačiji način, ali da su stilom, bojom ili vrstom ukrasa povezane s njima.

Primjerice, teglice sa zlatno ispisanim sloganima stavite pored onih koje ste ukrasili zlatnim šljokicama.

Foto: Promo fotografija

Ukrašavanje tanjurića, i to nanošenjem tek običnog sloja boje također može biti dovoljno efektan makeover teglica. No, još više će doći do izražaja ako složite malu kolekciju isto ukrašenih teglica. Gornji sloj supstrata pospite ukrasnim kamenjem u boji.

Foto: Promo fotografija

Za ovu preobrazbu ćete ipak trebati malo više vremena, ali trud će se itekako isplatiti! Tegla će biti itekako zamijećena, a i makeover će trajati godinama. Stare keramičke pločice razbijte čekićem ili nekim oštrim predmetom. Teglu premažite ljepilom za pločice i na njega slažite komade keramike i lagano utisnite prstom. Ostavite sušiti preko noći.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije