Posla je sve više

Svibanjski dani: počinje život na otvorenom - i lješkarenje i ozbiljni poslovi

svibanj u vrtu
Foto: Thinkstock
1/5
29.04.2020.
u 07:00

Gredice treba opljeviti i sve zasađeno okopati, travnjak kositi svakih 10-ak dana. Ovo je i doba sadnje različitog povrća

Topli dani prava su pozivnica za život na otvorenom. Stoga, vrijeme za uživanje na balkonima, terasama i vrtovima. Iznesite vrtni namještaj - ako je potrebno popravite ga, nanovo obojite ili osvježite lazurom.

Foto: pixabay

Sve je više korova, opljevite svoje cvjetne i povrtne gredice da se ne osjemeni i ne raširi. Vrijeme je i za prva okopavanja i rahljenje zemlje. Treba provjeriti da zasađeno voće i povrće nisu napale lisne uši i drugi nametnici. Kasni proljetni mrazovi mogu naštetiti, primjerice, rajčici, stoga ju je najbolje saditi potkraj mjeseca.

Foto: pixabay
Pravo je vrijeme za sadnju mrkve, repe, celera, poriluka, brokule, kupusa, graha, komorača, kelja, špinata, graška...Pregusto posijano povrće prorijedite.

Visokim biljkama omogućite potporu, a sve penjačica privežite uz štapiće ili ogradu.

Ako je izuzetno toplo, bez kiše, zasađeno bilje treba i zalijevati. Divlje izboje na ružama dobro je redovito rezati da ne iscrpljuju biljku. Kad prestanu proljetni mrazovi sade se pelargonije, kane, salvije, petunije i sve ostalo ljetno bilje.

Foto: pixabay

Travanjak treba redovito kositi.

Svibanj je idealan mjesec za početak uzgoja aromatičnog bilja u posudama na terasi ili balkonu.

Foto: pixabay

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije