sjajan trik

Sami provjerite kakvo je tlo u vašem vrtu, jednostavno je, a i možete mu popraviti kvalitetu

zemlja
Shutterstock
02.06.2024.
u 07:00

Dalijama odgovara sunčani položaj, na kojem će se dobro snaći i petunije, ali uz uvjet da ih puno prihranjujete, jer su osobito gladne biljke i traže bogato tlo. Verbena i Salvia česte su i na gredicama i u cvjetnim posudama. Obje biljke vole sunce. I dok je Salvia otporna na bolesti i štetnike, Verbena je osjetljiva na pepelnicu koja je često napada

Tražite li biljku koja je pogodna za ljetnu sušu, a može se saditi u vrt i u cvjetne posude na balkonima, dobar odabir je Begonia semperflores. Krase je kožasti zeleni listovi, a cvjetovi joj mogu biti bijeli, rozi ili crveni. Sadite li gomoljastu begoniju, za nju odaberite polusjenu. Za sunčani položaj dobar je odabir i Alternathera, koju krase crveni ili žuto-zeleni listovi, zbog kojih se i sadi. Pogodna je za obrube na cvjetnim gredicama.  Na obrube možeta zasaditi i Agerathum, niski cvijet s plavim, bijelim ili rozim cvjetovima poznatiji i pod imenom Mirisna kunica.


Foto: Flora magazin

Dalijama odgovara sunčani položaj, na kojem će se dobro snaći i petunije, ali uz uvjet da ih puno prihranjujete, jer su osobito gladne biljke i traže bogato tlo. Verbena i Salvia česte su i na gredicama i u cvjetnim posudama. Obje biljke vole sunce. I dok je Salvia otporna na bolesti i štetnike, Verbena je osjetljiva na pepelnicu koja je često napada. Na gredice možete zasaditi i cinije i nevene, koji se razmnožavaju sjemenom. Sušu i teška vremena podnose i pustinjska ruža te prkos.

Foto: pixabay


Bilo bi dobro znati i kakva je zemlja na gredicama na kojima će biljke rasti, a to možete napraviti i sami. To možete napraviti ako malo zemlje razmutite u destiliranoj vodi i onda indikator papirom provjerite kiselost. U prekiselo tlo dodajte vapno, a u prelužnato treset. Kad ste pripremili tlo i odabrali biljke prema položaju na kojem će rasti i cvasti, prije sadnje ih grupirajte.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL


Cvjetnjak ne bi smio biti previše šaren. Isto tako, ljetnice koje rastu u visinu (npr. Pijetlova kresta) treba smjestiti u pozadinu gredice, naprijed staviti niže biljke, a na rubove zasaditi one najniže. Isto tako, biljke ne treba saditi pregusto jer će brzo narasti i gušiti jedna drugu. Takav cvjetnjak neće izgledati lijepo, a na pregusto zasađenim biljkama lakše će razviti i bolesti. Neke od uzročnika može se uklanjati i mehanički, kao lisne uši i pauke. Ne uspije li, najbolje ih je štititi ekološkim sredstvima. Da bi dobro raslo, cvijeće treba i zalijevati, ali ne preobilno već umjereno. Najbolje ujutro ili navečer, kad nije vruće.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije