01.05.2014. u 00:00

Dok su u mediteranskim krajevima salate već razvijene i lijepe, u kontinentalnim vrtovima sezona različitih salata tek počinje...

U mojoj obitelji oduvijek je uz glavno jelo na stolu stajala i ogromna zdjela puna salate. Uopće nije bilo bitno koja je, bilo je bitno da je ima puno. Moj se tata znao šaliti i govoriti kako mi jedemo salatu iz kade, a ne iz zdjele, i uvijek se čudio kada bi nam u restoranu donijeli male zdjelice s pet, šest listova.

I danas, kada imam vlastitu obitelj, salata ima važno mjesto u svakodnevnoj prehrani. Jednostavno ne mogu zamisliti dan bez salate.

Foto: Nino Šoštarić

Iza komercijalnog naziva Azijski mix kriju se vrlo ugodne, osvježavajuće arome, idealne za suvremenu kuhinju

Upravo zato posebno mi je drago što se u posljednje vrijeme proširio i izbor presadnica salata koje se ovih dana mogu kupiti na gradskim tržnicama i u vrtnim centrima. Uz klasične, putericu i kristalku, polako i u naše vrtove ulaze i suvremene sorte poput Romane, Lole bionde i Hrastovog lista.

Suvremeni trendovi

Uz presadnice novih sorti koje plijene različitim bojama, odnedavno se na policama vrtnih centara mogu pronaći i različite zanimljive mješavine pod komercijalnim nazivom Azijski mix. Riječ je o kombinaciji kupusnjača poput pak choia, kineskog kupusa, gorušice i naravno pokojeg lista standradne zelene salate. Ako ih posijemo gusto i beremo u veoma ranoj fazi kada razviju tek nekoliko mladih listova, njihov će okus biti svjež, ugodan, idealan kao dodatak suvremenim jelima, koja naravno, ne moraju nužno biti inspirirana Azijom. Sa stajališta uzgoja takav je uzgoj veoma praktičan jer omogućuje ne samo jednu, već najmanje tri do četiri berbe tijekom sezone.

Foto: Nino Šoštarić

Koncept Salanova podrazumijeva salate sa listovima jednake veličine, što bitno ubrzava i pojednostavljuje berbu

Koncept Salanova

Novi koncept uzgoja salata pod nazivom Salanova, razvijen u Nizozemskoj, posebno izlazi u susret suvremenim zahtjevima uzgajivača, vrtlara i naravno konzumenata. Nove sorte ne stvaraju klasične glavice sa krupnim vanjskim listovima i sitnim, hrskavim u sredini. Kod Salanova salata svi su listovi jednaki, što vrtlarima olakšava pripremu i berbu.

Foto: Nino Šoštarić

Mlade, baby salate beru se škarama i odmah su spremne za konzumaciju, bez dodatnog usitnjavanja

Meni se posebno sviđa činjenica što se kod takvih salata listovi mogu brati optrgavanjem u bilo kojoj fazi rasta, bez posebnog utjecaja na izgled ili rast biljke.

Posebno je to praktično upravo ovih dana, kada su salate u vrtovima kontinentalnih krajeva još premalene za berbu cijelih glavica.

Uzgoj iz presadnica

Uzgoj salate izravnom sjetvom ima smisla samo onda kada drugog izbora nemamo. U suprotnom, uvijek je bolje rješenje kupiti ili uzgojiti presadnicu. Osnovni je razlog u tome što skraćujemo vegetaciju i brže dolazimo do trenutka berbe. Osim toga, biljke dolaze u vrt snažnije i veće, pa odolijevaju i puževima koji često mogu biti problem kod tek izniklih biljčica.

Foto: Nino Šoštarić

Kombiniranom sadnjom salata sa spororastućim povrćem poput kupusa štedi se prostor u vrtu

Također, na taj se način preskače i dodatni posao oko prorijeđivanja, pa sve zajedno bitno pojednostavljuje proces uzgoja. Zbog toga je po mom mišljenju, najbolje sijati sjeme salate u posudice svaka tri do četiri tjedna i neprestano tijekom sezone puniti vrt salatama na svim mogućim mjestima. Dapače, dobro je saditi ih i između spororastućeg povrća jer se tako štedi i vrtni prostor.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije