LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi Vrt

Sad, usred ljeta, idealan je trenutak za sadnju omiljenih jagoda

Zemljište za jagode mora biti dobro pripremljeno. Prekopana ili preorana površina ovisi o veličini parcele i količini sadnje, a treba biti pripremljena na dubini od 30 do 35 cm
31. srpnja 2022. u 07:00 0 komentara 4681 prikaza
sadnja jagoda
Foto: Thinkstock

Premda jagode možemo saditi tijekom godine u više navrata, jedan od idealnijih je ljetna sadnja jagoda, od kraja lipnja do polovice kolovoza. Međutim, prije sadnje moramo se odlučiti kakve jagode želimo saditi, jednorotke ili mjesečarke. Jednorotke mogu ovisno o vrsti i sorti biti rane, srednje ili kasne u plodonošenju. Ni kod jednorodnih ni kod mjesečarki vrste ne utječu na kvalitetu ploda. Mjesečarke nam donose plod već od svibnja pa sve do rujna te su stoga traženije od jednorotki. Dakako, postoje i jagode penjačice ili, ovisno o formiranju, viseće jagode. Sadnja tijekom ljeta možda ima prednosti jer se do zime biljka potpuno razvije i sljedeću godinu normalno nam plodonosi.

sadnja jagoda | Autor : pixabay Foto: pixabay

Za jagode penjačice neophodna nam je potpora za njihov rast. Tu najčešće rabimo armirne mreže koje su dugotrajne i čvrste pa ih vjetar, ako su dobro postavljene, neusporedivo manje njiše od plastičnih mreža koje služe kao potporanj za rast jagoda te se tako jagode manje oštećuju.

sadnja jagoda | Autor : pixabay Foto: pixabay

Zemljište za jagode mora biti dobro pripremljeno. Prekopana ili preorana površina ovisi o veličini parcele i količini sadnje, a treba biti pripremljena na dubini od 30 do 35 cm. Prije pripreme tlo pokrijemo stajskim gnojem i tada započnemo s oranjem ili kopanjem za pripremu sadnje. Najbolji je način sadnja na uzvišene gredice. Gredice bi nam trebale biti visine 20-25 cm. Pri dnu su gredice normalno širine 70-80 cm, dok su pri visini široke 40-50 cm.

Na tako pripremljene gredice postavljamo sustav za navodnjavanje i gredice prekrivamo crno-bijelom folijom, s time da nam bijela strana folije bude okrenuta prema nebu, a crna prema zemlji. Time izbjegavamo prženje listova za jakih vrućina. Foliju možemo kupiti već perforiranu, dakle pravilno izbušenu za sadnju jagoda ili možemo sami oštrim nožem ili skalpelom raditi križiće na mjestu sadnje na foliji ili pak rezanjem napraviti malene krugove.

sadnja jagoda
1 / 22
ljiljan Isprobajte! Obožavate li ljiljane veselit će vas ovaj trik kojim im cvatnju možete produžiti sve do rujna Make over U samo par koraka do shabby chic interijera zimski vrt Mala škola uređenja Iskoristite staru šupu za ured, zimski vrt ili igraonicu
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.