najljepša ljetnica

S pelargonijama nema brige ni kad ste na godišnjem, ako napravite ova tri poteza

Pelagronium for Europe
10.07.2024.
u 10:57

Šarene pelargonije u posudama i košarama uparene s ukrasnim dodatcima, ispunit će očekivanja pravog odmora. Rezane pelargonije, postavljene u vaze na polici ili u ručno rađeni zidni izlog, daju dodatnu dozu čarolije

Iako svi željno iščekujemo trenutak godišnjih odmora, ponekad je dovoljan i onaj jednostavniji odmor – odmor za oči. Još uvijek stignete osmisliti vlastitu oazu mira i opuštanja, mjesto na kojem se odmaraju sva osjetila, a još idealnije je ako su to vaši balkoni, terase ili vrtovi. Stručnjaci inicijative Pelargonium for Europe (PfE) predstavljaju utočišta za odmor uz pelargonije koje se lako njeguju i otkrivaju zašto je ova biljka idealan izbor za sve koji sunčane ljetne dane rado provode u opuštanju.

Foto: Pelagronium for Europe

Sam pogled na pelargonije razigrat će vašu maštu i potaknuti vas da razmišljate o odmoru. To i ne čudi, budući da je ovo balkonsko cvijeće rasprostranjeno u osunčanim regijama južne Europe. Zahvaljujući južnoafričkom podrijetlu, mogu izdržati intenzivno podnevno sunce. Čak ni ekstremna vrućina i privremena suša neće utjecati na pelargonije. U kombinaciji s drugim biljkama koje vole sunce i toplinu, poput palmi ili limunovih stabla, dočaravaju mediteranski ugođaj koji se može mjeriti s bilo kojom destinacijom za odmor na jugu.

Da biste u svom vrtu, na balkonu ili terasi stvorili pravo utočište za odmor, cvjetnu raskoš pelargonija upotpunite vrtnim namještajem od ratana, dodacima od rafije, šarenim jastucima i atraktivnim prekrivačima koji će vanjskom dnevnom boravku dati svježinu i opušteni boho izgled. Ako svemu tome možete dodati i vlastiti bazen, sigurni smo da ćete imati odmor za pamćenje!

Foto: Pelagronium for Europe

Oni koji najljepše doba godine radije provode kod kuće, često ulažu puno vremena i ljubavi u uređenje vlastitog doma. Komadi namještaja iz kućne radinosti i tegle za biljke više su od pukog ukrasa. Oni vaš vanjski prostor čine jedinstvenim i stvaraju privlačnu i ugodnu atmosferu. Najbolja stvar u vezi toga je to, što sve možete dizajnirati po vlastitom ukusu.

Foto: Pelagronium for Europe

Od starog ormara ili viška dasaka možete ručno izraditi natkrivenu klupu koja podsjeća na tradicionalne primorske klupe, a primjer možete vidjeti na slikama. Nudi zaštitu od vjetra i vremenskih nepogoda, čineći je savršenim mjestom za ugodan odmor u vašem vrtu. Šarene pelargonije u posudama i košarama uparene s ukrasnim dodatcima, ispunit će očekivanja pravog odmora. Rezane pelargonije, postavljene u vaze na polici ili u ručno rađeni zidni izlog, daju dodatnu dozu čarolije. Ovakva dekoracija izgleda sofisticirano, a zapravo je vrlo jednostavna za izradu. Vrućim ljepilom pričvrstite epruvete na okrugle mramorne diskove, napunite epruvete vodom, u njih stavite rezane pelargonije i sve zajedno pričvrstite na zid pomoću nosača za tanjure.Brine vas rezanje cvjetova pelargonija? To nije problem, naprotiv, potiče biljku da proizvede nove cvjetove.

Foto: Pelagronium for Europe

Uz malo boje i kreativnosti vašoj staroj natkrivenoj klupi udahnite novi život..Pelargonije su idealan izbor za sve koji sunčane ljetne dane radije provode opuštajući se umjesto u vrtlarenju. Ove biljke cvjetaju obilnije i dulje nego bilo koje drugo ljetno cvijeće te su iznenađujuće otporne i jednostavne za održavanje. Dovoljno svjetla, redovito zalijevanje i puno hranjivih tvari je sve što je potrebno pelargoniji da nastavi proizvoditi novo cvijeće od proljeća do jeseni.

Što se događa sa svom tom ljepotom ako želite otići na nekoliko dana, a nema nikoga tko bi se brinuo o vašim biljkama? S pelargonijama nećete imati problem. Budući da mogu pohraniti dovoljno vlage u svoje stabljike i lišće, lako mogu izdržati bez vode nekoliko dana. No, naravno, redovito zalijevanje potiče stvaranje novih cvjetova.

Foto: Pelagronium for Europe

Automatski sustavi za navodnjavanje smanjuju količinu potrebnog zalijevanja i osiguravaju da se vaše pelargonije održavaju u najboljem mogućem stanju, iako ste dugo odsutni. Stavljanje pelargonija privremeno u hlad, također smanjuje njihovu potrebu za vodom. U slučaju duljeg izbivanja, a da pritom ne posjedujete automatski sustav za navodnjavanje, pelargonije možete orezati prije samog odlaska. Njihov će izgled privremeno trpjeti, no nakon nekog vremena izrast će i pružiti vam ljepotu kao i na samome početku.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije