zdrava varijanta

Riješite se štetnika u vrtu i štetočina u kući prirodnim sredstvima!

bolesno bilje
Thinkstock
06.07.2021.
u 13:59

Klasična zaštita reagira tek na pojavu štetnika, a prirodna ide na to da prevenitvno ojača biljke da budu otpornije na njih. Kada se masovno pojave štetnici na nasadima, kasno je za njihovo spašavanje jer sredstva više nisu tako učinkovita

Organska poljoprivreda uključuje i tretiranje nasada ekološki prihvatljivim sredstvima za suzbijanje štetnika koji napadaju kulture koje uzgajamo. Tek tada je to zaokružena priča, budući da je obrana protiv štetnika izuzetno bitna karika za konačni uspjeh posađene kulture. Klasična zaštita reagira tek na pojavu štetnika, a prirodna ide na to da prevenitvno ojača biljke da budu otpornije na njih. Kada se masovno pojave štetnici na nasadima, kasno je za njihovo spašavanje jer sredstva više nisu tako učinkovita.

Foto: Dom i vrt

Stoga je praćenje simptoma i pravodobno reagiranje ključan dio zaštite. Usto, njihova primjena je vrlo stroga i ciljana, što zahtijeva poznavanje puno parametara. Stoga, nije loše razmisliti o sredstvima koja možete sami izraditi kod kuće. No, prije toga je potrebno otkloniti vječne sumnje i prijepore vezane uz ekološka sredstva. Naime, često se može čuti da prirodna sredstva nisu jednako učinkovita kao i klasična. Da bi prirodna sredstva bila učinkovita treba neprestano pratiti pojavu štetnika, a praćenje uputa stručnjaka iz organskog vrtlarenja stvorit će biljkama jači imunitet.Osim u vrtu, potrebno se s brojim štetočinama obačunati i u domu.

Foto: pixabay

S toplim vremenom neizbježna je i pojava raznih insekata. No, zaboravite sprejeve i različita kemijska sredstva jer su opasna i za nas, okoliš, kućne ljubimce... Valja znati da kukci vole prljava okruženja, a posebno ih privlači miris hrane. Stoga kuhinju treba držati čistom, a hranu pravilno skladištiti. Tako izbjegavamo najezde mrava, žohara, muha...

Foto: pixabay

Drugo važno pravilo je - bolje spriječiti nego liječiti. Dakle, preduhitrimo ih! Kad otkrijte kolonu mrava, prveo detaktirajte otkuda dolaze, a onda njihov put pospite mljevenom kavom, s nekoliko kapi limuna ili cimetovog praha. Korisne su i kriške krastavca, paprike i sušene metvice.  Na prozorske daske i balkone postavite kore naranče ili limuna i napunite ih s klinčićima: miris koji se širi prostorom nama je ugodan, a većinu insekata odbija.

Foto: pixabay

Da biste se riješili komaraca maknite sve posudice (i druge različite predmete) u kojima se može zadržavati voda. Zasadite biljke koje ih tjeraju, primjerice, pelargonije, bosiljak i metvica... Te biljke rastjerat će komarce, ali i brojne štetnike koji vole napadati vrt. Ne zaboravite eterično ulje citronele: razrijedite ga u vodi pa s dobivenim losionom poprskajte lončanice, prozorske klupice...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije