Bellis perenis

Retro cvijet koji obožavamo: Napravite mjesta u vrtu za tratinčicu!

tratinčića
Foto: Flora magazin
1/2
11.05.2021.
u 07:00

Osim sjemenom, najlakše ju je razmnožiti diobom busena u vrijeme cvatnje jer se tada mogu odabrati biljke s lijepim, punim cvjetovima

Tratinčica je raširena po livadama Male Azije i Europe, pa ju često susrećemo u našim krajevima. Spada u porodicu glavočika, Asteraceae. Tratinčica nije zahtjevna glede uzgoja i njege.

Foto: Flora magazin

Svako vrtno tlo joj odgovara, podnosi sunce i toplinu, samo ju tada treba redovito i obilato zalijevati. Kada nije vruće, odgovara joj umjerena vlažnost. Visina busena tratinčice je do 15 cm. Cvijet joj je loptast, s gustim laticama crvene, ružičaste i bijele boje. Cvatnja traje od ožujka do lipnja.

Tratinčica se vrlo lako rasijava i širi sjemenom. Najbolje ju je posijati na otvorenome u kolovozu. Sjeme se pomiješa s pijeskom, a kada niknu mlade biljčice, rasađuju se u jesen na željeno mjesto. Razmak sadnje je od 10 do 15 cm. Osim sjemenom, najlakše ju je razmnožiti diobom busena u vrijeme cvatnje jer se tada mogu odabrati biljke s lijepim, punim cvjetovima. Tratinčica se najčešće sadi na gredice u kombinaciji s maćuhicom ili s proljetnim lukovičastim cvijećem.

Foto: pixabay

Primjena: za cvjetne gredice u kombinaciji s jednogodišnjim cvatućim biljkama te s lukovičastim cvijećem

Napomena: Tratinčica se vrlo lako sama rasijava, ali se ipak preporučuje razmnožavanje svake godine, zbog toga što biljke koje se same posiju imaju jednostavne cvjetove i nisu tako lijepi kao križane sorte. Zato je najbolje podijeliti busene s lijepim, punim cvjetovima.

Za svakodnevnu inspiraciju pratite nas i na Instagramu!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije