LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi Vrt

Trajnica koja se lako uzgoja i ima prekrasne cvjetove, jedna je perunika!

Prije sadnje dobro je ukopati u zemlju gnojivo s manjim sadržajem dušika, a više fosfora i kalija
10. svibnja 2021. u 06:58 0 komentara 8438 prikaza
iris
Foto: Flora magazin

Perunika se tradicionalno uzgaja u našim vrtovima. Zahvaljujući lakoći kojom se uzgaja i obilju prekrasnih cvjetova ova je trajnica omiljena i u modernim vrtovima. Oplemenjivanjem su dobiveni kultivari krupnijih cvjetova i kovrčavijih latica u svim bojama osim crvene.

iris | Autor : Flora magazin Foto: Flora magazin

Ovisno o kultivaru, narastu 20–100 cm visoko pa su prikladni za sadnju u svaki dio vrta od kamenjara do visokih obruba. Preporučuje se sadnja s trajnicama kasnije cvatnje koje će popuniti prazninu nakon što perunike ocvatu. Prije sadnje dobro je ukopati u zemlju gnojivo s manjim sadržajem dušika, a više fosfora i kalija. Perunika voli ocjedito i plodno tlo te osunčano mjesto.

Niski kultivari sade se na razmak od 15 cm, a visoki do 50 cm. Ne smije se saditi preduboko (8–10 cm bit će dovoljno) ili u sjeni jer podanak voli toplinu sunca. Razmnožava se dijeljenjem podanka na dijelove dužine 5–10 cm tako da svaki ima najmanje jedan pup i nešto korijenja.

 | Autor : H&M Home Foto: H&M Home

Primjena: na gredicama u kombinaciji s trajnicama, na kamenjarima, za visoke obrube.

Napomena: pravodobnim uklanjanjem ocvalih cvjetova sprječava se stvaranje sjemena i iscrpljivanje biljke.

Za svakodnevnu inspiraciju pratite nas i na Instagramu!

pelin Artemisia absinthium Pelin - biljka koju bi trebalo imati pri ruci u kućnoj biljnoj ljekarni vrt povrće rajčica omiljena biljka 7 ključnih savjeta za uspješan uzgoj rajčica na balkonu ili u vrtu bugenvilija čudesna biljka Ako imate problema sa štetnicima zasadite bugenviliju, nju zaobilaze u širokom luku!
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.