LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi Vrt

Razmislite o ljepljivim pločama umjesto pesticida

Ljepljive ploče u voćnjaku ili povrtnjaku mogu riješiti mnoge probleme sa štetnicima bez upotrebe pesticida...
28. travnja 2015. u 16:45 0 komentara 5403 prikaza
kornelija pesticidi ljepljive trake
Foto: Nino Šoštarić
Pogledajte galeriju 1/5

Ako ste ikada u proljeće ili ljeto hodali vrtom u žutoj majici, sigurno se sjećate kukaca koji su se lijepili na vas i nisu vam dali mira. Žuta boja, dokazano je, privlači najveći broj kukca. Zbog toga su nekada stari vrtlari stavljali svuda po vrtu žuto obojene plastične posudice ispunjene vodom u koju bi dodali tek nekoliko kapi tekućeg deterdženta za pranje posuđa.

Privučeni žutom bojom kukci bi se jednostavno utopili u tekućini i problem bi bio riješen. Na sličan način funkcioniraju i ljepljive ploče obojene u žutu boju. Mamac je isti, a jedina razlika je u tome što se kukci zalijepe na ploču i na njoj ostanu. Pri tom nema onečišćenja okoliša pa se takve ploče često primjenjuju u ekološkom uzgoju, posebno u voćarstvu i maslinarstvu.

BIJELE PLOČE

Baš kao i žute ploče, tako i bijele privlače određene skupine kukaca. Posebno su privlačne raznim voćnim osicama koje mogu napraviti ozbiljne štete na kruškama i jabukama. Problem je u tome što osice polažu jaja u cvjetove, u kojima se razvijaju gusjenice. One rastu i hrane se u mladim plodovima, oštećuju ih, pa oni zbog toga padaju prije vremena.

Zbog toga bijele ploče treba postaviti otprilike tri tjedna prije cvatnje, dakle tijekom ožujka ili travnja. Vrlo su učinkovite, u što sam se i sama uvjerila. No nedostatak im je što se na njih lijepe i pčele solitarke koje lete već u rano proljeće. Zbog toga u njihovoj blizini takve ploče treba izbjegavati.

kornelija pesticidi ljepljive trake | Autor : Nino Šoštarić Foto: Nino Šoštarić U vrijeme kada se cvjetovi na voćkama otvore ploče treba ukloniti kako se na njih ne bi nalijepile pčele

ŽUTE PLOČE

Žute ljepljive ploče privlače mnogo veći spektar štetnih kukaca (trešnjina muha, razni zavrtači, jabučni savijač, maslinova muha, voćna osa) i koristi se obično nakon bijelih, odnosno u razdoblju od travnja do rujna. Ja ih planiram postaviti nakon cvatnje trešnje jer želim izbjeći da se za vrijeme oprašivanja na njih zalijepe pčele medarice.

No kada cvatnja prođe, počet će let trešnjine muhe, koja polaže jaja u tek zametnute plodove. Iz tih se jaja razvijaju dobro poznati bijeli crvići na koje nitko ne želi naići kada zagrize trešnju. Svakako je to mnogo bolje rješenje od primjene pesticida jer se kukci uništavaju mehanički. Prema tom istom principu funkcioniraju i prozirne ljepljive trake.

kornelija pesticidi ljepljive trake | Autor : Nino Šoštarić Foto: Nino Šoštarić Ljepljive ploče postavljaju se na sunčanim mjestima kako bi ih kukci lako uočili

PROZIRNE TRAKE

Prozirne trake široke su kao trake za lijepljenje kartonskih kutija. Primjenjuju se vrlo jednostavno, tako da odlijepimo papir koji odvaja ljepljivi dio i zalijepimo ih oko debla. Ja ih obično koristim na deblima jabuka koje rado posjećuju mravi. A tamo gdje ima mrava ima uvijek i lisnih ušiju koje žive s njima u simbiozi.

Uši su veliki problem jer sišu biljni sok iz listova pa se oni deformiraju i svijaju. Osim toga, lisne uši poznati su prenosioci virusa.Zbog toga je važno spriječiti dolazak mrava od tla prema krošnji postavljanjem trake na koju će se nalijepiti putem. Naravno, mravi nisu jedini kukci koje će takva traka zaustaviti. Mnogi štetnici koji prezimljavaju u tlu mogu se tako zaustaviti. Zbog toga je upravo ovo proljetno doba najbolje vrijeme za postavljanje ljepljivih klopki.

kornelija pesticidi ljepljive trake | Autor : Nino Šoštarić Foto: Nino Šoštarić Prozirna ljepljiva traka nije štetna za stabla, lako se postavlja i lako skida nakon upotrebe

>>Dilema: octom ili deterdžentom za pranje suđa protiv pesticida?

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.