LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi Kućno bilje

Pšenica za novi život i blagostanje

Na blagdan sv. Lucije, 13. prosinca, običava se sijati pšenica. Naučite kako je uspješno uzgojiti
03. prosinca 2018. u 08:30 1 komentara 10472 prikaza
pšenica
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Datum 13. prosinca većinu će asocirati na blagdan sv. Lucije. Kako je to jedno od najčešćih ženskih imena u posljednjih 20-ak godina u Hrvatskoj, vjerojatno svatko ima barem nekoliko osoba kojima će toga dana uputiti čestitke.

Običaja da se na taj dan sije pšenica koja će do Božića narasti i postati dio cijele blagdanske priče malo će se tko sjetiti. Kako se gotova, već izrasla, može kupiti vrlo povoljno na svakom koraku u predbožićno vrijeme, tradicija sijanja pšenice, simbola rađanja, novog života i blagostanja, polako iščezava.

pšenica | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock 11 dana, koliko dijeli Badnjak od sv. Lucije, bit će sasvim dovoljno da pšenica naraste iako je neki, kako bi bili sigurni da će na vrijeme niknuti, sade 4. 12., na sv. Barbaru

Usto, nekoć je sijanje pšenice kod kuće bilo bitna jer se vjerovalo da će o izgledu pšenice (boji, gustoći, visini) ovisiti i kakav će biti urod iduće godine. Često nas u nakani da posijemo pšenicu obeshrabri uvjerenje kako je to komplicirano i kako nam taj pothvat zasigurno neće poći za rukom, naročito ako nemamo iskustva u vrtlarskim aktivnostima i uzgoju kućnog bilja.

Doduše, zna se dogoditi da bude rijetka ili nedovoljno velika, za što je kriva nedovoljna klijavost sjemena i rast u nepovoljnim uvjetima.

pšenica | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock Budite kreativni te pšenicu zasijte u obliku ježa. U čarapu stavite piljevinu, iznad nje pšenicu pazeći da se ne pomiješaju. Formirajte njušku ježa i redovito zalijevajte!

Kako to izbjeći, savjetuje agronomkinja Sunčica Dombaj.

– Trebamo osigurati što idealnije uvjete za rast pšenice, a to bi značilo nisku posudu, umjerenu temperaturu u prostoriji gdje se nalazi te pravu poziciju. Prozorska daska ili mjesto s dovoljno sunca bili bi idealni – kaže Dombaj te dodaje kako je iznimno bitno svakodnevno je zalijevati, ali ne i pretjerivati s količinom. Agronomkinja godinama na isti način sije pšenicu: na sloj vrtne zemlje koju stavi na podlogu lagano prstima pritisne sjeme klijave pšenice i zalije ga.

Osim u zemlju, pšenicu se može zasijati na komad navlažene vate. Način njege isti je kao i kod one zasađene u zemlju.

 

>>Božićna pšenica

Kako pšenicu održati svježom i zelenom do Nove godine?

Kako bi pšenica bolje klijala, dobro je namočiti zrnca u vodu preko noći da nabubre. Ujutro ih zasijte u zemlju ili vatu.

Nemojte pretjerivati s količinom zemlje, a ni pšenice – oba sloja neka ne budu deblja od 1 cm. Također, neka ne bude pregusto zasijana jer tako mnogo izdanaka neće moći izrasti.

Vlaga je ključan faktor u uspješnom uzgoju pšenice. Sunčica Dombaj preporučuje da ju zalijevamo raspršivačem umjesto iz vrča ili čaše. Tako će  izgledati svježe i biti zelena sve do Nove godine.

  • AmyCasarez:

    Napravit cu 86 dolara za sat od kuce. Bio sam šokiran kad je moj susjed rekao da je prosjek 95 dolara, ali vidim kako to sada radi. Osjecam se toliko slobode sada kad sam ja vlastiti šef. posjetiti---------------->>www.Cash74.Com