Lijepo i korisno

Povijest uporabe ukrasnog bilja u uređenju

Povijest uporabe ukrasnog bilja u uređenju
Dom i vrt
24.12.2012.
u 09:09

Prvi staklenik konstruiran je za potrebe dvorca Versailles 1683.

Najstariji dokaz primjene ukrasnog bilja u interijeru nalazimo u Kini prije otprilike 3000 godina, a u Pompejima prije 2000 godina. U antičko vrijeme prvi put su u dekorativne svrhe upotrebljene lončanice. U srednjem vijeku mnoge su vrste stigle u Europu kao rezultat Križarskih ratova i arapskog utjecaja u Španjolskoj.

Prvi staklenik konstruiran je za potrebe dvorca Versailles 1683. Od tada počinje dolaziti i bilje iz novootkrivenih kontinenata te Indije i Jave, pretežno vrste iz rodova Citrus, Asparagus, Coleus, Crassula, Hedera, Narcissus te Saxifraga.

U 18. stoljeću javljaju se prvi kolekcionari biljaka, prvenstveno iz redova aristokracije. Tijekom 19. stoljeća bilo je normalno da urbana srednja klasa ima u svojoj zbirci primjerke begonije ili sanseverije. U Velikoj Britaniji 1860. bilo je poznato već 818 vrsta paprati. To se razdoblje naziva papratno ludilo, paprati su se komercijalizirale pa više nisu predstavljale statusni simbol.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije