LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi Vrt

Biljke hvatalice najbolja su prirodna pomoć u vrtu, ovih pet obavezno zasadite

Kovrčava kiselica koja nam je najpoznatija kao korov, zapravo je biljka zaštitnica, posebno ako se sadi uz blitvu. Kao hvatalicu možete koristiti i bazgu, koja privlači lisne uši
21. srpnja 2021. u 10:15 0 komentara 22764 prikaza
borba protiv korova
Foto: Thinkstock

U organskim vrtovima problem štetnika nikad se ne rješava samo jednom metodom. Ponekad pomažu male ptice poput sjenica koje, kad se gnijezde, intenzivno pretražuju svaki kutak vrta u potrazi za kukcima i gusjenicama.

dragoljub | Autor : Flora magazin Foto: Flora magazin

Kad navale puževi, pomoć možemo očekivati samo od krupnijih ptica kao što su kos ili drozd ili od simpatične obitelji ježeva. Jednako poželjan pomagač može biti i kućna mačka u čijoj blizini obično nema problema s miševima ili voluharicama. No, najbolja pomoć u organskom vrtu bit će biljke hvatalice ili zaštitnice koje privlače štetnike poput magneta.

borba protiv korova | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Kovrčava kiselica koja nam je najpoznatija kao korov, zapravo je biljka zaštitnica, posebno ako se sadi uz blitvu. Kao hvatalicu možete koristiti i bazgu, koja privlači lisne uši. Uz kupusnjače zasadite dragoljub, privlači gusjenice. Ta lijepa cvjetnica privlačna je i lisnim ušima.

neven | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Cvjetnice poput nevena i kadifice djeluju putem tla. Njihov korijen izlučuje fitoncide, spojeve koji odbijaju korijenove nematode (obliće), mikroskopski sitne crviće koji napadaju korijen voćaka, ali i mnoge povrtnice. Iako ih je teško vidjeti, lako se vide posljedice njihova djelovanja; slabiji rast, žuti listovi, pa čak i uvijanje listova (kod kupusa). Posebno često napadaju luk, kupusnjače i krumpir pa je u njihovoj blizini pametno saditi mnogo kadifica i nevena.

lavanda | Autor : Flora magazin Foto: Flora magazin

Uz nevene i kadifice odlična hvatalica je i lavanda pa svakako nađite u vrtu mjesta i za ovu mirsnu ljepoticu.

ekološka poljoprivreda štetnici Biljke su vam napale lisne uši? Evo sjajnog prirodnog recepta uz čiju pomoć ćete ih se riješiti sjajna ideja Osam detalja za ljetno uređenje doma, za balkon i terasu, ali i za dnevni boravak sobno bilje sobno bilje Ovo su najčešći razlozi zbog kojih biljke propadaju, evo što treba mijenjati!
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.