borba sa štetnicima

Biljke hvatalice najbolja su prirodna pomoć u vrtu, ovih pet obavezno zasadite

borba protiv korova
Thinkstock
31.05.2023.
u 07:02

Kovrčava kiselica koja nam je najpoznatija kao korov, zapravo je biljka zaštitnica, posebno ako se sadi uz blitvu. Kao hvatalicu možete koristiti i bazgu, koja privlači lisne uši

U organskim vrtovima problem štetnika nikad se ne rješava samo jednom metodom. Ponekad pomažu male ptice poput sjenica koje, kad se gnijezde, intenzivno pretražuju svaki kutak vrta u potrazi za kukcima i gusjenicama.

Foto: Flora magazin

Kad navale puževi, pomoć možemo očekivati samo od krupnijih ptica kao što su kos ili drozd ili od simpatične obitelji ježeva. Jednako poželjan pomagač može biti i kućna mačka u čijoj blizini obično nema problema s miševima ili voluharicama. No, najbolja pomoć u organskom vrtu bit će biljke hvatalice ili zaštitnice koje privlače štetnike poput magneta.

Foto: pixabay

Kovrčava kiselica koja nam je najpoznatija kao korov, zapravo je biljka zaštitnica, posebno ako se sadi uz blitvu. Kao hvatalicu možete koristiti i bazgu, koja privlači lisne uši. Uz kupusnjače zasadite dragoljub, privlači gusjenice. Ta lijepa cvjetnica privlačna je i lisnim ušima.

Foto: pixabay

Cvjetnice poput nevena i kadifice djeluju putem tla. Njihov korijen izlučuje fitoncide, spojeve koji odbijaju korijenove nematode (obliće), mikroskopski sitne crviće koji napadaju korijen voćaka, ali i mnoge povrtnice. Iako ih je teško vidjeti, lako se vide posljedice njihova djelovanja; slabiji rast, žuti listovi, pa čak i uvijanje listova (kod kupusa). Posebno često napadaju luk, kupusnjače i krumpir pa je u njihovoj blizini pametno saditi mnogo kadifica i nevena.

Foto: Flora magazin

Uz nevene i kadifice odlična hvatalica je i lavanda pa svakako nađite u vrtu mjesta i za ovu mirsnu ljepoticu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije