Ljekovita biljka

Ovu biljku zovu i magično drvo! Evo kako je koristiti!

Ovu biljku zovu i magično drvo! Evo kako je koristiti!
Foto: Thinkstock
1/3
24.10.2013.
u 12:22

Ime drvo mudrosti dobiva po brezovoj šibi kojom su učitelji kažnjavali lijene učenike

Brezu zovu i bijela breza, brizovina, metlika, obična breza, žalosna breza. Poznati talijanski liječnik Mattiola (16. st.) brezom je uspješno liječio kamence bubrega i mjehura pa je nazvana europskim stablom protiv bubrežnih bolesti. Za Indijance breza predstavlja magično drvo, kao i u Indiji i Sibiru. Ime drvo mudrosti dobiva po brezovoj šibi kojom su učitelji kažnjavali lijene učenike u srednjem vijeku. Mnogim su vojnicima u Američkom građanskom ratu kora, sjemenke i sok breze spasili život.

Biljni diuretik

Ljekovitost breze i njezina uporaba raznovrsne su i opširne. List breze jedan je od jačih prirodnih biljnih diuretika, pospješuje mokrenje 5-6 puta. List kao prirodni dezinficijens i detoksikant u obliku čajnog oparka (ne kuhati) liječi infekcije mokraćnih puteva, bolesti krvi (malokrvnosti, ateroskleroze), jetre i žuči, vodenu bolest, prostatu, gušteraču, zglobove, skorbut, ispadanje kose, kožu, celulit, prehlade, groznice, razne nametnike u crijevima. Diuretičko svojstvo breze od velikog je značaja u liječenju bolesti u kojima se nakuplja veća količina tekućine, većim i jačim izlučivanjem mokraće djelujemo i na pročišćavanje krvi i tkiva iz kojih se izlučuju voda i mokraćna kiselina. To je važno u liječenju gihta i reume, kod nakupljanja vode u trbušnoj duplji (ascites) koja se javlja kod ciroze jetre, kod šećerne bolesti u početnom stanju, kod jako otečenih nogu i bolnih otečenih zglobova, kod vode u plućima i u osrčju, kod teškoća u mokrenju. Poznato je i ljekovito djelovanje obloga od mladih listova breze koji se stavljaju na bolna mjesta kod reume i gihta, otekle i bolne zglobove, vodene otekline. Kupke od brezova lišća preporučuju se kod kožnih bolesti, kao što su kožne nečistoće, vlažni i suhi lišajevi, svrab, prhut, masno vlasište.

List breze dodajemo i raznim čajnim mješavinama za liječenje ostalih lakših i težih bolesti. Pupoljke breze rabimo isto kao i list breze. Tinkturu od listova rabimo za liječenje groznice, pluća i grčeva. U proljeće pučka medicina kao preventivu u održavanju našeg zdravlja savjetuje razne biljne terapije i prehranu za pročišćavanje cijelog organizma i krvi. Svježi sok breze u liječenju bolesti ima stoljetnu tradiciju. Uporaba svježeg soka breze preporučuje se za liječenje bolesti krvi, jetre, žuči, bubrega, mjehura, žutice, mokraćnih kanala, skorbuta, kožnih nečistoća, osipa, vodene bolesti, raznih rana, upale grla, sunčanih pjega, osipa, za jačanje cijelog organizma, za jačanje korijena kose, kod ispadanje kose, protiv prhuti. Od brezova soka može se prirediti i brezovo vino. Koru breze rabimo za pripremu kupki za liječenje raznih kožnih nečistoća i bolesti kože, znojenja nogu, osipa, čireva. Čajni uvarak od kore breze rabimo za pranje i ispiranje raznih kožnih nečistoća, vlasišta kose, prhuti, a za unutarnju uporabu kod kroničnih bolesti kože, pluća, vodene bolesti i gihta. Za brzo odstranjivanje bradavica treba skuhati čaj od kore breze i namakati bradavice ili koru namočiti i staviti na bradavice.

Brašno, variva, juhe

Katran breze rabimo za izradu sumporne masti kojom liječimo svrab kože, razne parazitske bolesti kože i razne kožne nečistoće kože. U proljeće za piće rabimo sok breze, a u oskudici i tijekom cijele godine u količini do 2 dl dnevno. Kora se koristi za brašno, a pupoljci za variva i juhe. Ljeti se za preživljavanje u prirodi koriste sok i kora, a u jesen i zimu rese i kora suše se i melju u brašno.

ČAJ list

1 čajna žličica usitnjenog suhog lista, 2 dl vode

Priprema: vrelom vodom prelijemo listove breze, poklopimo, nakon pola sata procijedimo. Uporaba: uzimamo 2-4 šalice čaja

ČAJ pupoljak

50-150 g suhih pupoljaka, 1 g sode bikarbone, 1 l vode

Priprema: kuhamo 10 minuta, poklopimo, nakon 1 sat procijedimo.
Uporaba: pijemo 2-3 šalice dnevno.

TINKTURA

20 g lista, 1 dl alkohola (60%)

Priprema: močimo 5 dana listove ili pupoljke breze u alkoholu i procijedimo. Uporaba: u čaj dodati 1 čajnu žličicu tinkture 2-3 puta dnevno.

ČAJNA MJEŠAVINA ZA VODENU BOLEST

10 g lista breze, 10 g lista ružmarina, 10 g šipka, 10 g koprive, 20 g preslice, 20 g borovice

Priprema: sve sastojke dobro izmiješamo, 1 čajnu žličicu bilja prelijemo vrelom vodom, poklopimo, nakon 1 sat procijedimo. Uporaba: pijemo 1-2 šalice dnevno, možemo zasladiti medom.

SOK

Uporaba: pijemo pola do 1 šalice dnevno, natašte ujutro. Možemo miješati 5-6 žlica svježeg soka breze s kozjim mlijekom i medom ili s malo vina za proljetno pročišćavanje krvi i organizma, sluzavosti pluća, bubrega od pijeska, kožnih osipa. Sok breze koristimo za trljanje vlasišta kose kod ispadanja kose i za jačanje korijena i kose te za odstranjivanja peruti. Koristi se i za njegu lica kao tonik za čišćenje lica i protiv sunčanih pjega..

ČAJ OD KORE

30 g kore, 2,5 dl vina,
2,5 dl vode

Priprema: koru močimo 12 sati u mješavini vode i vina. Nakon toga stavimo da se kuha 15 minuta i procijedimo.

Uporaba: pijemo 2-3 šalice čaja dnevno tako da svakih sat vremena pijemo 1 jušnu žlicu. Čaj rabimo za liječenje povratne groznice.

NE PROPUSTITE: Sve o ljekovitim biljkama čitajte OVDJE

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije