U vrtu

Ove biljke svuda su oko nas, iskoristite njihovu moć!

zacin
Shutterstock
18.06.2017.
u 08:30

Osim što lijepo izgleda, začinsko i ljekovito bilje ima višestruku ulogu u vrtu

U ljetnoj sezoni, priroda nas daruje pravim bogatstvom. Ako imate vrt nadohvat vam je ruke, ako pak živite u stanu, ovo bilje, koje ima brojna blagotvorna svojstva, pronaći ćete na livadi. Dakako, valja birati one lokacije koje nisu uz velike prometnice kako bilje koje ubirete ne bi bilo dodatno zagađeno.

Foto: screenshot/facebook
Začinsko bilje, koje je danas iznimno popularno jer se lako uzgaja i na balkonima i u zatvorenim prostorima, ipak ima veću ulogu od one da bude dodatak jelima. Naime, svo začinsko i ljekovito bilje djeluje ozdravljujuće i na vrt i štiti ga od brojnih nametnika, a ljekovite biljke nerijetko poboljšavaju okus povrću.

Neke od najraširenijih biljaka, poput kamilice, nevena, peršina, anisa, kopra, gorušice… imaju brojna blagotvorna svojstva. Od određenih vrsti beremo i koristimo lišće – poput peršina, kopra, zatim cvjetove – poput cvjetova kamilice i nevena, te od nekih koristimo sjemenke, poput sjemenki kopra, anisa i gorušice. Osim kao začini, ove biljke koriste se i kao lijek.

Trajne začinske i ljekovite biljke poput mente, matičnjaka, rute, koprive, vlasca, pelina, estragona, bosiljka, lavande, kalopera, origana, timjana, ljupčeca…. svake će godine, ako se o njima dobro skrbite, davati sve više "plodova", odnosno grmovi će im biti sve raskošniji. Određene vrste, poput mente i koprive šire se jako uspješno pa ih je potrebno "obuzdavati" u vrtu, da se ne šire i tamo gdje to ne želimo. Ostavite svakako komadić vrta za uzgoj koprive. Ona je vrlo ljekovita biljka koju na proljeće možete brati i pripremati kao mlado povrće prepuno vitamina i minerala, a kasnije vam služi za pripremu tekućeg gnojiva od koprive. Također, ona privlači korisne kukce poput bubamara u vrt, te je odlično stanište za leptire.

Foto: pixabay

Pelin je odlično sredstvo za izradu pripravaka protiv lisnih ušiju. Majčina dušica, čiji čaj je izvrstan lijek za kašalj u vrtu se uvijek sadi uz rub zato jer je sjajna prirodna barijera koja sprečava širenje korova.

Kamilica igra višestruku ulogu u vrtu i općenito djeluje ozdravljujuće na cijeli vrt. Posađena pokraj kupusnjača i krumpira poboljšava im okus.

Neven i kadifice biljke su koje se u vrtove sade još od davnih dana. Poznate su po svom specifičnom mirisu, točnije za miris su krivi fitoncidi koje sadrže ove biljke: to su aktivne tvari kojima mogu potaknuti, ali čak i usmrtiti druge biljke i životinje. A ove biljke time štite ne samo sebe već i drugo povrće u vrtu. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije