22.02.2015. u 09:00

Teško je nabrojiti sva stanja u kojima kamilica pomaže, a njena ljekovitost znanstveno je dokazana

U narodu lijek za sve bolesti, s tisućljetnom tradicijom liječenja, a za stare alkemičare i astrologe kamilica je biljka planeta Merkura te astroloških znakova Blizanaca i Djevice. Ime dobiva od latinskog naziva “mater” u prijevodu maternica – (uterus) jer je kamilica bila poznata biljka za liječenje ženskih bolesti.

Ljekovita djelovanja kamilice: najizraženije je antiinflamatorno, tj. antiupalno, kod svih upalnih procesa, bila ona unutarnja ili vanjska, znanstveno je dokazano da je uspješna kod liječenja i izlječenja želučanih bolesti jer djeluje antiupalno, antiseptično, sedativno i antispazmodično, naročito kod čira na želucu i dvanaesniku. Bisabolol (sprječava razvoj upale, smiruje i liječi te se njegovo djelovanje primjenjuje u liječenju inhibicija ulkusa uzrokovanih alkoholom, stresom ili indometacinom, a također je izraženo antipiretičko djelovanje kod visokih tjelesnih temperatura), matricin, kamazulen, cis-spiroeter su sastojci kamilice koji sprječavaju razvoj upalnih procesa.

Foto: pixabay

Danas mogu istaknuti i znanstveno dokazanu ljekovitost kamilice i doista mi je drago što sam, pomažući sebi i drugima, ispravno i uspješno primjenjivao i savjetovao takozvanu okretnu terapiju – Kneipp. Onaj tko želi osjetiti ljekovitu moć kamilice neka ujutro odvoji sat vremena. Okretnu terapiju započinjemo pijenjem 2 dl čaja od kamilice (1 jušna žlica cvijeta kamilice), u krevetu. Kad popijemo čaj, legnemo na lijevi bok i tako ležimo 10-15 minuta, zatim se okrenemo na desni bok i ležimo 10-15 minuta, nakon toga legnemo na trbuh i ležimo 10-15 minuta, i na kraju prije dizanja legnemo na leđa i ležimo 10-15 minuta. Bitno je da nakon provedbe “okretne terapije” još sat vremena ne pijemo i ne jedemo ništa. Ako se pojave nelagode, poput nagona na povraćanje, potrebno je smanjiti količinu na 1 čajnu žličicu cvjetova kamilice. Kraće okretne terapije traju tjedan dana, a po potrebi ih možemo i produljiti i do mjesec dana. Bitno je da tijekom dana popijete još 2-3 šalice čaja od kamilice, osobito prije spavanja. Vrlo je bitno pronaći jačinu čaja, a oboljele osobe to ubrzo uvide te uvijek savjetujem da pripreme blagi čaj, a tek zatim pojačavaju do propisane količine. Neki su i alergični na čaj od kamilice, neki ne podnose njegov okus. Kod težih probavnih smetnji preporučuje se pijuckanje čaja od kamilice u gutljajima tijekom cijelog dana.

Teško je nabrojiti sva stanja u kojima kamilica pomaže: čaj djeluje kod svih upalnih stanja, kod raznih grčeva, naročito kod dojenčadi i djece, smiruje bolna stanja, bol želuca, pomaže kod neuralgija, upale velikog živca lica, djelotvorna je protiv raznih bakterija u mokraći, na koži, u crijevima, kod kožnih nečistoća lica i tijela, upalnih stanja kože, opeklina, raznih posjekotina i rana, kod problema s masnom kosom i bolesnim vlasištem, oteklih očiju, podočnjaka, konjunktivitisa, kod iritirane bjeloočnice, crvenih očiju, mutnih očiju, umornih očiju itd. Pojačava izlučivanje mokraće i smanjuje količinu mokraćne kiseline, pojačava znojenje, pomaže kod gljivičnih infekcija, smanjuje nadutost i sprječava nakupljanje plinova u crijevima, kod nesanice – osobito dječje, noćnih mora, neuroza, depresija, zabrinutosti. Pijenjem čaja od kamilice povećava se broj leukocita u krvi, liječi prehlada, a od ženskih bolesti liječe se menstrualni grčevi, upalni procesi, kao i razne bakterijske i gljivične infekcije.

Kamilica se može rabiti: za ispiranje, grgljanje, inhalacije, parenje te za pripremu obloga. Jaki čaj i veća količina čaja od kamilice izazivaju povraćanje te može koristiti kod trovanja želuca. Kontraindikacije: Moguće su alergije i osjetljivost na kamilicu.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar slaven0
slaven0
05:17 23.02.2015.

Kolinda?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije