Artemisia absinthium

Pelin - biljka koju bi trebalo imati pri ruci u kućnoj biljnoj ljekarni

pelin
09.05.2021.
u 07:00

Razmnožavanje pelina može se postići sjemenom ili dijeljenjem i presađivanjem starijih grmova

Stabljika pelina je uspravna, razgranata i prekrivena gustim, srebrnastosivim dlačicama. Raste u visinu od 50 do 100 cm. Biljka je sivkaste boje, a listovi su trostruko perasti. Cvat pelina je polukuglast i sitan, a razvija se na vrhu bogato razgranate stabljike. Cvate od srpnja do rujna. Pelin ima jak i karakterističan miris. 

Biljka sadrži eterično ulje, gorke tvari, flavonoide, tanine i koristi se u ljekovite svrhe.Pelin je vrlo raširena biljka. Raste na kamenitim i sunčanim staništima, pustom i neobrađenom tlu, na šljunčanim riječnim obalama, na stijenama, uglavnom na suhim staništima, a posebice na vapnenačkom tlu. Može se uzgajati u vrtu, a ne zahtijeva nikakvu posebnu njegu.

Razmnožavanje pelina može se postići sjemenom ili dijeljenjem i presađivanjem starijih grmova.

Primjena: Pelin pojačava izlučivanje sline i želučanog soka, pomaže kod želučanih tegoba praćenih nadutošću, potiče djelovanje žuči. 

Napomena: Trudnice i dojilje ga ne smiju konzumirati. Pelin se ne smije uzimati ako postoji opasnost od moždanog udara, kod oštećenja želuca i unutarnjih organa i ako se uzimaju preparati od željeza. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije