LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi Vrt

Ova predivna cvjetnica preživjet će bez zalijevaja i dok ste na godišnjem odmoru

Riječ je o biljci koja voli sunce i zato ju treba saditi na mjesta koja su tijekom cijelog danas osunčana. Voli propusno hranjivo tlo, a bez vode može preživjeti tjednima ​
26. srpnja 2021. u 13:27 0 komentara 28371 prikaza
Foto: Shutterstock

Niska trajnica jastučasta rasta nosi ime tarčuka ili plavi jastučac. Iako cvate u svibnju, ova biljka dekorativna je i nakon cvatnje jer joj gotovo cijele godine izbija sivozeleno, uglavnom zimzeleno lišće. Znanstveno joj je ime Aubrieta, a pripada porodici krstašica (Brassicaceae ili šire shvaćene Cruciferae). 

Rodu Aubrieta pripada nekoliko samoniklih vrsta koje su prirodno rasprostranjene u planinskim dijelovima Hrvatske, Grčke, Italije, Rumunjske i Male Azije. Međusobno razlikuju po boji i veličini cvjetova te dobu cvatnje. Cvjetovi u promjeru od jedan do dva centimetra mogu biti ružičasti, plavi i ljubičasti ili u prijelaznim bojama (plavoljubičasti, ružičastoljubičasti, plavoružičasti itd.). 

 | Autor : Shutterstock Foto: Shutterstock

Aubrijeta je zapravo najljepša proljetna trajnica jastučasta rasta. Vrlo se dobro može kombinirati s vrstom Iberis sempervirens "schneeflocke" ili s vrstama Arabis albida fl. pl. ili pak Alyssum saxatile. Tarčuka se obično sadi na kamenjare, ali može i na gredice. Dosta se brzo širi stvarajući veće ili manje busenove, odnosno "jastuke". Raste i na starim zidovima, a voli biti i na krovu.

1 / 15

Ukratko, riječ je o biljci koja voli sunce i zato ju treba saditi na mjesta koja su tijekom cijelog danas osunčana. Voli propusno hranjivo tlo, a bez vode može preživjeti tjednima stoga možete na godišnji odmor bez straha da će uvenuti bez zalijevanja. Može se razmnožavati reznicama ili dijeljenjem. Najpovoljnije je vrijeme za reznice u pravilu nakon cvatnje, no poznati su pozitivni rezultati i u jesen. Pri dijeljenju je najbolje svaku biljčicu saditi pojedinačno, a ne više njih zajedno.

Radovi u povrtnjaku: Zasadite kulture na vrijeme! povrtnjak Ljetno cvijeće puno je više od ukrasa u povrtnjaku. Ove četiri vrste prirodna su obrana od štetnika! ljetnice pelargonije uzgoj cvijeća Pelargonije nisu zahtjevne, trebaju samo ove dvije stvari za bujan rast fizalis kineski lampion BEZ PREMCA Fantastična prirodna dekoracija u domu - perunaska jagoda
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.