Ljekovito bilje

Ova biljka pomaže svima koji imaju problema s jetrom

Ova biljka pomaže svima koji imaju problema s jetrom
Dom i vrt
26.07.2013.
u 21:54

O ljekovitom bilju, upotrebi i pripremi raznih pripravaka piše Ivan Lesinger

Poznata ljekovita biljka antičkog vremena. Dioskurid je hvali, a Plinije negira ljekovita svojstva badelja. U narodnim predajama govorilo se da su šare na listovima badelja * kapi djevojčina mlijeka *. U srednjem vijeku zaslugom narodnog liječnika Rademachera, badelj postaje najtraženija biljka za liječenje kronične bolesti jetara, slezene, žutice, žučnih kamenaca i krvavog kašlja. U čestim druženjima s prirodom naučio sam da ona ne skriva svoja neprocjenjiva ljekovita bogatstva te da ne poznaje riječ oprost ili praštanje već da poštuje svoje prirodne zakone koji ponekad mogu biti za nas doista nemilosrdni. Promatrajući biljke uvijek sam težio naći odgovor na svoja pitanja; zašto je takvog oblika, zašto baš tu raste, zašto je takve boje ili veličine? Promatrajući pomno cvjetnu glavicu badelja, njezine listove s bodljama, raspoređene tako da brane sve prilaze sa strane, čovjek se zaista zapita što se to krije u njoj. Danas mi je znano da krije spasonosni lijek koji je i u mojem liječenju oboljelih jetara doista bio ljekovito učinkovit. Da je badelj uz artičoku i maslačak najpoznatiji lijek za jetra potvrđuju i moja iskustva u liječenju jetara.

Zbog toga što je najpoznatiji antidot u slučaju trovanja gljivama iz porodice Amanita i da je jedan od najpoznatijih lijekova za liječenje raznih bolesti jetara, zaslužuje da je detaljnije obradim. "Nabavite sjeme badelja", danas je moj odgovor na pitanje što i kako liječiti bolesna jetra. Upala jetara (hepatitis), ciroza jetara, tvrda masna jetra, povećana ili otekla jetra, ciroza s ascitesom (voda u trbušnoj šupljini), čak i kod kroničnih hepatopatija, žutica, bolesti žuči, grčeva žuči (kamenci u žuči) i bolesti slezene, HIV infekcije, oboljenja su koja liječimo sjemenom badelja-sikavice, dakako uz propisanu dijetu. Antikancerogeno djelovanje badelja rabimo za liječenje raka epitelnih stanica (anticarcinogenic - epithelial malignancies). Danas se tinktura badelja rabi za liječenje raka jetre, kao i u kemoterapijama. Razlog više za detaljnu obradu je i uloga badelja u liječenju alergije. Razni današnji antialergeni ili lijekovi koje propisuju liječnici (kortikosteroidi) imaju veliku uporabu u liječenju, ali su još uvijek predmet znanstvenog istraživanja (posljedice). Izvrsna preventivna zamjena u liječenju je svakako sjeme badelja koje Messéqué preporučuje kao najbolje sredstvo za liječenje peludne hunjavice, napada urtikarija, astme i morske bolesti.

Pučka medicina za liječenje rabi prah od stučenog sjemena badelja za posipanje raznih čireva na tijelu, pogotovu čireva na potkoljenici (ulcus cruris) i kože (ulcus rodens) i proširenih vena (varices). Čaj od sjemena badelja uzimamo za liječenje niskog tlaka (hipertenzor), hemoroida, šećerne bolesti, slabog želuca, astme. Ljekovito djelovanje badelja vidljivo je i u liječenju migrene, vrtoglavice, raznih slabosti organizma...

Badelj rabimo kao antialergik, antidot, anticirotik, antikarcinom, antihepatotoksik, antidijabetik, antiseptik, antioksidans, antispazmodik, diuretik, holagog, hemostiptik, laksativ i stimulans. Terapiju sa sjemenom badelja ne rabe trudnice i osobe koje boluju od dekompenzirane ciroze jetara.

Tinktura

(za navedene bolesti)
20 g sjemena badelja, 1 dl 60-postotnog alkohola
Priprema: močimo sjeme badelja 10 dana i procijedimo
Uporaba: uzimamo 20 kapi, 2-3 puta dnevno u čaši vode, soka ili čaja kod navedenih oboljenja

Čaj

(od lista)
1 čajna žličica usitnjenog lista, 2 dl vode
Priprema: kipućom vodom prelijemo listove badelja, poklopimo, pustimo da odstoji pola sata i procijedimo
Uporaba: Uzimamo 1-3 šalice čaja dnevno prije jela kod opisanih oboljenja

Napomena

(za gljivare)
Jedan od najdjelotvornijih biljnih antidota (protuotrov) svakako je sjeme badelja koje se uspješno daje pri trovanju gljivama iz porodice Amanita.
(za pčelare)
U vrijeme cvatnje daje obilje nektara i cvjetnog praha. Klasifikacijska oznaka za prinos meda (4)

Čaj

(od sjemena)
Priprema: Kipućom vodom prelijemo sjeme badelja, poklopimo, pustimo da odstoji 1/2 sat i procijedimo
Uporaba: Uzimamo 1-3 šalice čaja dnevno prije jela kod opisanih oboljenja

NE PROPUSTITE: Donosimo abecedu ljekovitog bilja – upoznajte divlju bazgu!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije