Ljekovita biljka

Ova biljka pomaže kod reume!

Ova biljka pomaže kod reume!
Foto: Dom i vrt
1/3
16.11.2013.
u 00:00

O ljekovitim svojstvima paprati piše homeopat i autor knjiga Ivan Lesinger

U životu što mi još preostaje? Barem izdanci bujadi, tako je govorio veliki kineski pjesnik i pustinjak Han Shana. U Japanu već tisućljećima postoji tradicija branja mladih izdanka bujadi te su je pjesnici i razni umjetnici ovjekovječili na svoj način. Naziv aquilinum, u prijevodu orlovski, dolazi odatle što mladi izdanci bujadi podsjećaju na orlove kandže, a poprečno presječen korijen nalikuje na dvoglavog orla.

Moje prvo iskustvo 70-ih na vojnim manevrima u sjevernom dijelu Istre bilo je da je ležaj napravljen od svježih listova bujadi ugodan za spavanje. Tada nisam znao za ljekovitu uporabu listova paprati u liječenju raznih reumatski bolesti, ali sam bio ugodno iznenađen ujutro kad su se mnogi tužili na tvrdoću i hladnoću zemlje te na bolove u tijelu.

Protiv nametnika

S vremenom sam spoznao ljekovitost listova bujadi. Začudo, izvrsno ljekovito djeluju. Bujad je radioaktivna biljka koja svoju radioaktivnost zadržava dvije godine. Takvo djelovanje u raznim terapijama donosi razna olakšanja kao što su smanjivanje bolova te opuštanje bolnih dijelova tijela bez štetnih posljedica za zdravlje. Od bujadi za liječenje rabimo svježi list, suhi list i korijen. Svježi list najčešće rabimo za liječenje bolesnih mutnih očiju kao i kod zabljesnutosti (oblog), za izradu tekućine za masažu (ocat, rakija) kod reume, gihta i oduzetih udova, kod išijalgije (išijasa) i lumbaga, za obloge koje direktno stavljamo na rane, uganuća, kod lomova kostiju. Trljanje listom svježe paprati na mjesto uboda komaraca ili ostalih insekata najbolji je način smanjivanja raznih tegoba nakon ugriza ili uboda. Čaj od svježe bujadi otklanja nametnike i parazite u crijevima. Izrada jastučića od svježe bujadi staro je pučko sredstvo za liječenje nagluhosti i glavobolje kao posljedice nazeba i propuha. Suhi list rabimo u prvom redu za izradu raznih malih jastučića koje u svako vrijeme možemo podložiti na razna bolna mjesta na tijelu (reuma, giht, neuralgija, reumatske glavobolje, bolan kuk), kao i izradu madraca za spavanje pogotovo za kronične reumatičare, razne grčeve mišića.

Da bujad može mnogo pomoći potvrđuje i nedavna zahvala za savjet osobe koja je imala jake i teške bolove u kuku, a s pomoću jastučića od bujadi bolovi su nestali. Suha bujad od sebe tjera uši i stjenice. Korijen bujadi rabimo za izradu tekućina za masažu (rakija, ocat, alkohol) kod oduzetih udova, raznih reumatičnih bolesti, kao i za pripremu kupki koje liječe reumu, giht, razne nametnike na tijelu i gangrenu. U proljeće za mnoge ljubitelje prirode mladi izdanci bujadi, paprati predstavljaju pravi gurmanski izazov.

Nije za trudnice
Prokuhani se dodaju kao nadomjestak raznim zelenim proljetnim salatama od samoniklog jestivog bilja, a možemo ih pripremati na razne načine, od pohanja i pečenja do raznih zelenih juha. U prošlosti se korijen bujadi vadio radi dobivanja brašna (primjer naredbe austrijske vlasti u Bosni – Prvi svjetski rat). Danas se u Japanu od brašna korijena spremaju razni slatkiši. Mladi izdanci bujadi sadrže još neimenovani kancerogeni spoj te se sama uporaba za jelo u većim količinama ne preporučuje.

Toksičnost: Zbog radioaktivnosti bujad ne smiju rabiti trudnice za liječenje. Uzimanje čaja od bujadi za unutarnju primjenu mora biti pod kontrolom liječnika. Za neke životinje bujad je otrovna, a navode se primjeri da se toksičnost bujadi može prenijeti i preko mlijeka ako su te životinje jele lišće bujadi kao i trovanja osoba koje su mlade listove rabili za spremanje salate.

Ocat za masažu

100 g svježih listova, 50 g korijena, 2 l octa (vinskog, jabučnog)
Priprema: Usitnimo list i korijen bujadi i prelijemo octom. Držimo na toplom mjestu tri dana, svakodnevno malo promućkamo. Procijedimo.
Uporaba: Za masažu kod navedenih bolesti.
Napomena: Kod masaža, prije i poslije, oboljelo mjesto namažemo uljem gospine trave.

Jastučić za uklanjanje bolova
1-5 kg suhe bujadi (ovisno o veličini jastučića ili slamarice)
Priprema: Tvrde dijelove suhog lista bujadi odvojimo, a preostali dio rukama zgužvamo te punimo pripremljeni jastučić. Jastučić punimo tako da ne bude ni tvrd ni mekan, već ugodan za podmetanje. Po mogućnosti jastučić obučemo finom i mekom tkaninom
Uporaba: Jastučić podmećemo ili stavljamo na bolna mjesta. Dužina držanja ovisi o djelovanju pa je sami odredite.

Preživljavanje u prirodi
Proljeće: Za prehranu rabimo mlade izdanke od kojih kuhanjem pripremamo juhu, špinat ili kao dodatak zelenim salatama. Mladi su izdanci svih vrsta paprati jestivi pa ne postoji opasnost za zamjenu.
Jesen: Korijen paprati sadrži u jesen najviše škroba te možemo sušenjem i mljevenjem dobiti brašno. Dobiveno brašno rabimo kao dodatak ostalim vrstama brašna za izradu kruha ili pogača, a ispiranjem brašna bujadi možemo odvojiti samu škrob. Jestiv je i kuhani korijen (u nuždi).
Uporaba: Za izradu ležaja jer otklanja umor i bolove. Suhu bujad stavljamo u obuću (cipele) jer otklanja umor i grije noge. Lišće bujadi tjera stjenice.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije