super saveznik

Ova biljka ne traži puno brige, a komarci od nje bježe glavom bez obzira

paprena metvica
Thinkstock
12.08.2022.
u 06:00

Osim u kulinarstvu, paprena metvica koristi se i za pripremu eterčnih ulja, koja djeluju antibakterijski i antivirusno

Prema grčkoj mitologiji Mentha je bila ninfa koju je progonio pohotni Zeus, a njegova žena Hera ju je u nastupu ljubomore bacila na zemlju. Zeus se tada smilovao i pretvorio ju je u metvicu. Od tog trenutka metvica je simbol neuhvatljivosti, istine... Metvica je odlična začinska biljka koja se često koristi u kulinarstvu.

Foto: pixabay

Metvicu se može uzgajati u vrtu, a voli duboko, humusno i vlažno tlo. Najbolje uspjeva na sunčanim i polusjenovitim mjestima. Dovoljno je posaditi nekoliko sadnica, ona će se sama uskoro brzo proširiti.Upravo zato, ako je sadite uz druge vrste, joj treba ograničiti prostor kako ne bi "pregazila" druge biljke. 

Metvica se bere pred samu cvatnju, što se događa u različita doba godine. Valja ju osušiti, ali na sjenivitom mjestu. Sušena metvica čuva se u dobro zatvorenim staklenim posudama na tamnom mjestu od 9 do 12 mjeseci. Paprena metvica nastala je križanjem vodene metvice (Mentha aquatica) i vrste Mentha spicata, tako da ne postoji u prirodi kao samonikla biljka. Na uglatim stabljikama visine 40 do 90 cm rastu jajasti, svijetlozeleni do tamno-zeleni, a katkad i crvenkasto listovi nazubljena ruba. Biljka širi karakterističan intenzivan miris pun svježine.

Foto: Fresh Mommy/IKEA

Primjena: Osim u kulinarstvu, paprena metvica koristi se i za pripremu eterčnih ulja, koja djeluju antibakterijski i antivirusno. Stimulira živčani sustav, podiže krvni tlak i djeluje kao stomahik.

Napomena: Metvicu ne bi smjele konzumirati trudnice, dojilje, mala djeca, dojenčad, ljudi alergični na mentol i oni koji imaju problema sa želučanom kiselinom. Prevelike količine čaja od metvice mogu izazvati proljev, grčeve, bol u mišićima, osip i pospanosti. Eterično ulje metvice ne smije doći u kontakt s očima.

Komentara 1

EX
EXTRA
20:27 12.08.2022.

Stavio sam na prozor ali djubrad od komaraca i dalje napadaju..izgleda da su to nuklearni komarci..poludjeti cu 😡😡😡

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije