Ljekovita biljka

Ova biljka liječi bolesti krvi, jetre, sprečava infekcije, pomaže kod niskog tlaka...

Ova biljka liječi bolesti krvi, jetre, sprečava infekcije, pomaže kod niskog tlaka...
Foto: Dom i vrt
1/2
08.12.2013.
u 00:00

O ljekovitim svojstvima cikle piše homeopat i autor knjiga Ivan Lesinger

Danas uzgajana cikla nastala je od divlje cikle (Beta vulgaris L. var. maritima L.), nakon mnogih eksperimenata povrtlara. I danas na obalama Sredozemlja i Crnoga mora raste divlja cikla, koja je kao lijek poznata već dvije tisuće godina, kao i ljekovitost njezina lista i tvrdoga korijena. Kako cikla sadrži veliko bogatstvo raznovrsnih visokovrijednih sastojaka, osobito onih koji obnavljaju krv i jačaju organizam, morala bi biti na jelovniku svakog kućanstva, da i ne govorimo o uzimanju cikle kao lijeka kod brojnih bolesti. To su ponajprije bolesti krvi, kao što su svi oblici anemije, arterioskleroza, masnoća u krvi, jer cikla sprečava taloženje kolesterola i triglicerida na arterijama, onemogućuje slobodne radikale da uništavaju stanice, sprečava infekcije i štiti od slabokrvnosti, bolesti jetre, i to masne jetre, žutice, tvrde jetre, ciroze, kod kojih su rezultati vidljivi već nakon kraćeg terapijskog uzimanja soka cikle.
Pomaže kod tumora
Betain ima važnu ulogu u mobilizaciji neutralnih masti iz stanica jetre te se preporučuje kod masne jetre. Cikla zatim pomaže u liječenju: benignih tumora, leukemije te raka (grudi, jednjak, žlijezde, glave, crijeva, noge, usne, pluća, prostata, izlazno debelo crijevo, slezena, želudac, maternica), reume i gihta, a osobito kod povišene mokraćne kiseline, potom bronhitisa, upale pluća, gripe i prehlade, kod bolesti mozga i živaca, bolesti kože, bolesti krvnih žila, posljedica zračenja, a pripisuje joj se moć zaštite od radioaktivnosti i od X-zraka. Betain i betacian čine ciklu izvrsnim lijekom za učvršćivanje krvnih žila, smanjenje kolesterola u krvi, potiče izmjenu tvari, kao i funkcije jetre kod arterioskleroze zbog prisutnosti joda te dobro djeluju i kod demineralizacije kostiju i zuba. Autocijan je topla crvena boja korijena cikle koja je u narodu izazivala uvjerenje da ta krvavo crvena boja cikle ujedno stvara krv, što nije daleko od istine (pojedini navodi ističu antikancerogeno i antitumorno djelovanje autocijana, itd.). Cikla zatim uspješno regenerira oštećene stanice i pozitivno djeluje na promjene stanica zahvaćene karcinomom. Zbog sadržaja joda, dobro djeluje i kod demineralizacije kostiju i zuba, a zbog visokog sadržaja željeza pomaže u obnavljanju i aktivnosti crvenih krvnih tjelešaca. Također uspješno otklanja posljedice pušenja, tj. trovanja nikotinom. Sok sprečava i starenje organizma.
U pučkoj medicini cikla je lijek za krv, to jest liječenje slabokrvnosti, ali i lijek za niz drugih bolesti. Ciklom se može liječiti i nizak tlak jer ga uspješno regulira. Sok cikle snižava visoku tjelesnu temperaturu. Sjeme cikle rabi se za terapijsko liječenje tumora genitalija i crijeva.
Nakon dugotrajnog uzimanja cikle u većim količinama mogu se javiti neki zdravstveni problemi. Radi boljeg okusa u naribanu ciklu ili sok može se umiješati sok od mrkve, naribani hren, sjemenke kima i med. Kad kupujete ciklu, birajte tamnije crvenu, duguljastu, jer je bolja od plosnate ili sploštene.
Odlična zimnica
Pri uporabi cikle mokraća i stolica postaju crvenkaste. Cikla se može ukiseliti za zimnicu i jesti kao salata tijekom zimskih mjeseci. Ciklu treba dobro oprati četkom (ne guliti koru) i izrezati na tanke kriške te slagati u staklenku i posipati kimom. Zaliti razblaženim jabučnim ili vinskim octom. Takvim načinom kiseljenja čuvaju se svi ljekoviti sastojci cikle. Cikla se rabi kao: antianemik, antibakterik, antikarncerogenik, antioksidans, antipiretik, antisklerotik, detoksikant, diuretik, remineralizant.

Birajte tamnije crvenu, duguljastu ciklu

Sok od cikle

Priprema: Oprati, a zatim četkom dobro očistiti korijen cikle te ga što sitnije naribati. Pustiti da odstoji nekoliko sati i procijediti kroz lanenu krpu ili u sokovniku.
Tako pripremljen sok cikle lijek je za mnoge bolesti.
Sok se može pripraviti i tako da se naribana cikla poprska sokom od limuna i prelije medom te ostavi da sama pusti sok.
Uporaba: Uzimati prema uputama terapeuta ili kako slijedi:
kod težih bolesti piti ½ l soka na dan, i to ujutro, natašte, u gutljajima, 1 dl, ostalo tijekom dana, od lakših oboljenja tri puta po 1 dl na dan,
kod preventivnog djelovanja piti 1 dl ujutro u gutljajima, i to tjedan do mjesec dana, nakon ozdravljenja piti po 2 dl soka cikle na dan, još dva mjeseca.
Napomena: Kuhana cikla nije lijek i ne koristi se u ljekovite svrhe pa ni u dijetoterapijama. Sirova cikla lako je probavljiva i izuzetno ljekovita, ali nije ukusna za jelo pa je svi izbjegavaju. Njezina ljekovita vrijednost može se sačuvati ako se u malo vode napola skuha, a potom ispeče.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije