Ljekovito bilje

Ova biljka je lijek za kožu!

Ova biljka je lijek za kožu!
Dom i vrt
17.10.2013.
u 08:33

Latinsko ime Galium potječe od grčke riječi gala, što u prijevodu znači mlijeko

Broćika ljepljiva (Galium aparina L.), Familia Rubiaceae, porodica broćike, zove se još i broćanka, divlji broć, prilip, priljepka, prilapača, priljepača,

Latinsko ime Galium potječe od grčke riječi gala, što u prijevodu znači mlijeko. Od prethistorijskih vremena pa do danas, broćika ljepljiva rabila se kao sirilo, a danas u Irskoj plodove rabe kao kavin surogat.

Poznati travar Hieronymus Bock preporučuje je za liječenje žutice, a Pierandrea Mattioli za liječenje raka. Moj učitelj, instruktor fitoterapije Franjo Rožić, znao mi je reći: Ivane, ako kome savjetuješ lijek za kožu, onda je to priljepka.

Rezultati svjedoče

Da je broćika uistinu djelotvorna u liječenju raznih kožnih bolesti, kao što su rak kože i razne kožne nečistoće, svjedoče dobri rezultati njene uporabe, prije svega svježeg soka broćike. Literatura ističe ljekovitost i djelotvornost svježeg soka broćike za liječenje raznih infekcija rana i ozljeda kože, tvrdokornih čireva, gnojnih kožnih čireva i čirića, lišajeva, ekcema, kontaktnog dermatitisa, alergijskih osipa, psorijaze, seboreje, abrazija, guba, opeklina, novotvorina na koži, kvržica (zaustavlja rast), karcinoma kože, upalnih stanja. Broćika ljepljiva je dobar diuretik te uporabom čaja od cijele biljke liječimo bolesti respiratornih organa (bronhitis), bolesti kože (iritacije, infekcije, opekline, psorijazu, limfatičku adenopatiju, kontaktni dermatitis), bolesti crijeva (za pražnjenje crijeva – laksativ), bolesti jetre (detoksikacija), vodene bolesti, bolesti bubrega i mjehura (infekcije mokraćnih organa i mokraćnih puteva, cistitis, nefritis, pečenje pri mokrenju, groznica kao posljedica infekcije, pijesak), prevelike debljine, pretilosti, bolesti limfe (kao tonik za limfni sustav, otečenih žlijezda, limphadenitis, tonsilitis, adenoiditis), bolesti žlijezda (angina, guše), karcinoma (vanjskog i unutarnjeg), upalnih stanja (usne šupljine, jezika, grla, sluznice želuca, crijeva, pluća, dišnih puteva), ženskih bolesti (tegobe s maternicom), nesanice i blage neuroze.

Slaže se i s drugim

Kao dobar katarik ili sekretolik rabimo je za liječenje katara mjehura i crijeva te za liječenje padavice, epilepsije i gušavosti.

Za liječenje određene bolesti savjetuje se koristiti broćiku kao čaj i oblog za unutarnju i vanjsku uporabu. Njemačka Komisija E preporučuje uporabu broćike ljepljive za liječenje infekcija mokraćnih organa te kao dobar diuretik. Ljekovito bilje koje se slaže u liječenju s broćikom su list bijelog sljeza kod upale mjehura – cistitisa, s nevenom i ehinaceom kod bolesti limfe, sa stolisnikom i čičkom kod bolesti kože.

Broćiku ljepljivu rabino kao; antipiretik, adstrigent, antiinflamatorik, antineoplastik, dermetik, diuretik, ekspektorant, limfatik, relaksant, sedativ, sekretolik, tonik. Kontraindikacije za njezinu primjenu nisu poznate.

Priprema: Svježi sok odmah nakon cijeđenja umiješamo u rastopljenu mast i malo promiješamo i lagano kuhamo sve dok voda ne ishlapi. Pohranimo u odgovarajuću ambalažu (staklenku koja se hermetički zatvara).

Uporaba: Oboljeli dio kože mažemo 2-3 puta dnevno, prethodno ga očistimo alkoholom

Homeopatija

Kao matična tinktura i homeopatski lijek Gallium aparina rabi se za liječenje bolesti kože i infekcija mokraćnih organa.

Čaj za pojačano izlučivanje tekućine (1 jušna žlica usitnjene broćike ljepljive, 2 dl vode)

Priprema: Vrelom vodom prelijemo broćiku, poklopimo, pustimo da odstoji jedan sat i procijedimo.

Uporaba: Pijemo dvije do tri šalice čaja dnevno. Čaj koji nije zaslađen medom možemo rabiti za ispiranje i grgljanje. Ako čaj držimo dulje vrijeme u ustima, liječi upalu jezika

Prirodna prehrana

Proljetne mlade izdanke broćike, nakon kuhanja 10-15 minuta, pripremamo kao špinat ili rabimo za miješane salate te kao dodatak proljetnim juhama od samoniklog jestivog bilja.

Sok (za liječenje svih navedenih oboljenja)

Priprema: Od svježe biljke cijeđenjem istisnemo sok koji odmah rabimo za liječenje.

Uporaba: Svježi sok broćike nanosimo na oboljeli dio kože i pustimo da se osuši. Postupak ponavljamo svaka 2-4 sata, a pri sljedećem nanošenju najprije očistimo tretirani dio kože alkoholom i ponovno namažemo.

Pri unutarnjoj uporabi uzimamo 3 puta na dan po 1 čajnu žličicu soka razblaženog s čajem ili vodom

NE PROPUSTITE: Sve o ljekovitim biljkama čitajte ovdje

Komentara 1

HA
hasko
16:53 25.04.2015.

bročika ucinkovito topi kamen u bubrezima,licno sam isprobao na sebi a i preporucio sam prijateljima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije