Ljekovito bilje

Ova biljka je čudotvorna - otkrivamo koje sve bolesti liječi!

Ova biljka je čudotvorna - otkrivamo koje sve bolesti liječi!
Foto: Dom i vrt
1/2
12.09.2013.
u 00:51

O ljekovitim svojstvima piše homeopat Ivan Lesinger

Biljka se zove i benedikta, biskupova brada, božja plahtica, divlji jeruzalem, papino zelje, sveta sikavica, šikalina, šikalina žuta.

U srednjem vijeku tražena je za liječenje velikog broja bolesti, naročito želuca i bolesti srca. Martin Luther uspješno je rabio plodove kod bolova slezene. Kažu da je jaka biljna gorčina zapravo pravi prirodni lijek, lijek za sve bolesti. Tako i čaj od osušenih cvjetnih glavica i listova blaženog čkalja svojom gorčinom podsjeća na to staro pučko pravilo.

Žvakanje plodova

Uistinu se blaženi čkalj rabi za liječenje mnogih bolesti, ali je suština liječenja jačanje cijelog organizma (potiče metabolizam te pridonosi boljoj izmijeni tvari, kao i odstranjivanju štetnih tvari iz organizma, detoksikacija), a u prvom redu želuca (jača želudac, potiče na rad, jača apetit, regulira izlučivanje želučanog soka, gastritis, pomaže kod dispepsije, prehlađenog želuca, katara, čira na želucu i na dvanaesniku, hipoaciditeta). Rabi se za liječenje grozničavih bolesti, bolesti krvi (čisti i jača krv, slabokrvnost, anemiju, povišene masnoće od kolesterola do triglicerida, zaustavlja krvarenje), bolesti srca (jačanje srca, aritmije, srčani tonik, srčane astme, kod pritisaka na ošit), bolesti dišnih organa i puteva (astme, katara pluća, bronha i dišnih puteva, upale grla i ždrijela, upale pluća, kašlja), kožnih bolesti (ospica, akni, čireva, osipa, opekotina, rana, uboda i ugriza otrovnih životinja i insekta, lupusa, oštećenja kože), ženskih bolesti (izostala mjesečnica, menstrualni grčevi, PMS, upala maternice, grčeva maternice, bolova maternice, bolnih mjesečnica), vrtoglavice, glavobolje, bolesti crijeva (katara, parazita i nametnika, tegobe kod pražnjenja crijeva, hemoroida, nadimanja, raznih infekcija, opstipacija, crijevnih grčeva i kolika), bolesti jetre i žuči (potiče izlučivanje žučnog soka, pročišćava žučne kanale, jača i čisti jetru, žutice), bolesti urinarnog trakta (infekcije), vodenih bolesti (edemi, voda oko srca, hidropsija, ascites, vodene otekline zglobova, pojačava volumen mokraće i mokrenje), reume i gihta (odstranjuje iz organizma mokraćnu kiselinu i ureu), glavobolje, vrtoglavice, škrofuloze, bolesti živaca (histerije, nesanice, slabih živaca, anoreksije, napetosti, neuroza, hipohondrije, melankolije). Plodovi su dobar purgativ i emetik ako ih žvačemo i jedemo. Kod tegoba sa slezenom i podmuklih bolova ispod rebara pije se čaj od plodova blaženog čkalja. Blaženi čkalj dobro se slaže s kičicom, lincurom, metvicom, pelinom, stolisnikom, ivom.

Bakterije i virusi

Znanstvena istraživanja potvrđuju ljekovito djelovanje blaženog čkalja na razne vrste bakterija (E. coli, Proteus, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Brucella, Streptococcus, Klebsiella, Pseudomonas). Dokazano je antivirusno djelovanje na virus herpesa i influence. Blaženi čkalj ne uzima se kod povraćanja. Jači čaj izaziva povraćanje i to djelovanje rabimo kod raznih trovanja kako bismo izazvali povraćanje, to jest čišćenje želuca. Kod upale bubrega se ne koristi.

ČAJ

za navedene bolesti

1 čajna žličica bilja, 
2 dl vode

Priprema: vrućom vodom prelijemo bilje, poklopimo da odstoji 15 minuta i procijedimo.

Uputa za uporabu: pijemo 2-3 šalice čaja na dan.

VINO

za liječenje tegoba želuca i otklanjanje sluzi iz pluća

2-4 jušne žlice usitnjenog suhog bilja,

1 litra dobrog bijelog vina

Priprema: stavimo bilje u bocu i prelijemo vinom. Mora odstajati oko 8 dana uz povremeno mućkanje. Procijediti.

Uputa za uporabu: pijemo 1-3 male čašice prije jela.

TINKTURA za navedene bolesti

200 grama usitnjenih vrhova biljke, 
1 l 70-postotnog alkohola

Priprema: močimo bilje u alkoholu 30 dana, procijedimo. Uputa za uporabu: uzimamo 3 puta po 10-15 kapi s malo vode ili čaja.

HOMEOPATIJA

Homeopatski lijek Cnicus benedicti rabi se u obliku matične tinkture i u potenciji C 6 - C 30 - do C 200 za liječenje bolesti jetre i žuči.

NE PROPUSTITE: Ova biljka donosi dug i zdrav život!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije