Kuća puna boja

Orhideja pruža puno ljepote, a traži jako malo pažnje i njege

Orhideja pruža puno ljepote, a traži jako malo pažnje i njege
Foto: Iz albuma čitatelja
1/2
03.01.2013.
u 09:12

Iako je ljetos zbog velikih vrućina ostao bez najdražih orhideja, od kojih je neke i sam uzojio, Čedomir Strojin od orhideja ne odustaje.

Iako već cijelo desetljeće u svom domu uživa u ljepoti orhideja, našem čitatelju Čedomiru Strojinu iz Zagreba ni sve znanje koje o njima ima nije pomoglo da spasi svoje najdraže cvijeće. Biljke su venule pred njegovim očima.

Duga ljubav

– Orhideje su mi se oduvijek sviđale, privlačio me njihov cvijet – kaže naš čitatelj. Od 20 orhideja, koje je i sam razmnožavao, dijeljenjem i uzimanjem keikija, te dijelio i rodbini i prijateljima, preživjele su samo neke. Najteže mu je palo kad je uvenula i orhideja koja je prije nekoliko godina osvojila i Vrtovu nagradu.

– Imao sam je sedam godina, cvala je i dva puta godišnje, a odjednom je znala imati i 20 cvjetova – opisuje Č. Strojin svoju najdražu orhideju.

Na jednoj biljci ima i po nekoliko grana na kojima su cvjetovi, a uz njih i brojni pupovi

Ništa nije pomagalo, dodaje, ni zalijevanje ni orošavanje. Temperatura koja je u stanu znala narasti i do 40 Celzijevih stupnjeva uzela je danak.

Pomor biljaka

– Jednostavno, kao da je došao pomor, odlazile su jedna za drugom – prisjeća se ljetošnjih događaja. Osim orhideja koje je nabavio u trgovinama, većinu biljaka sam je uzgojio, dijeljenjem ili uzimanje keikija. I dok su njemu uginule, biljke koje je poklonio preživjele su.

Unatoč velikim gubicima, naš čitatelj od orhideja ne odustaje. Već je nabavio i nove, a među njima i zygopetalum i phalaenopsis. I sve se pomalo vraća na vrijeme prije ljeta, orhideje rastu i cvjetaju. Trenutačno ih je 12, a najstarija među njima ima šest godina i preživjela je teške ljetne vrućine. Svoje ljepotice naš čitatelj smjestio je pokraj velike staklene stijene na južnoj strani. Iako je tu dosta sunca, zavjesa je dovoljna zaštita.

– Tu im najviše odgovara. A orhideje su ionako jako zahvalne, cvatu mjesecima iako trebaju malo njege. Ja svoje zalijem kad se supstrat osuši, dva puta mjesečno prihranjujem i svake dvije-tri godine presadim u novi supstrat – savjetuje naš čitatelj.

NE PROPUSTITE: FOTO Lebdeće kokedame za dinamične prostore i vrt

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije