LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi

OPG-ovi su primjer prave hrvatske marljivosti

U projektu „Zlata vrijedan“ jedan od partnera bila je i Hrvatska zajednica županija koja aktivno promiče dobrobit OPG-ova
10. rujna 2015. u 12:32 0 komentara 944 prikaza
Tolušić
Foto: D&V
Pogledajte galeriju 1/2

Hrvatskoj zajednici županija veoma je važan zdrav razvoj obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, naglašavaju u tom udruženju koje okuplja 20 županija i Grad Zagreb uoči završnice projekta „Zlata vrijedan“ i proglašenja pobjednika izbora za najbolje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo. S ciljem promoviranja poljoprivredne proizvodnje i predstavljanja pozitivnih priča iz hrvatskog agrara projekt „Zlata vrijedan“ pokrenuli su Večernji list i Ministarstvo poljoprivrede.

- Obiteljska poljoprivredna gospodarstva primjer su prave hrvatske marljivosti: skromno i u tišini brinu o svojim njivama, plodovima i životinjama; ulažu izniman trud i srce u svoj rad 24 sata na dan kako bi nam pružili najbolje što mogu proizvesti i kako bi od toga mogli živjeti. Izuzetno mi je drago da je Večernji list prepoznao važnost obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i Hrvatsku zajednicu županija kao partnera - kaže Tomislav Tolušić, župan Virovitičko-podravske županije i predsjednik Hrvatske zajednice županija.

Tolušić | Autor : D&V Foto: D&V

Koliko su Zajednici županija važne ove teme, govori i osobito zalaganje Zajednice da se u zakone ugrade mehanizmi koji potiču dobrobit OPG-ova. Primjerice, kada su donošene Izmjene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu, Hrvatska zajednica županija inicirala je sastanak s predsjednikom Hrvatskog sabora Josipom Lekom i ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom na kojem su njezini predstavnici, predvođeni predsjednikom HZŽ Tomislavom Tolušićem, ukazali na nepovoljan tretman OPG-a koje taj Zakon nije prepoznao kao temelj održive poljoprivrede u Hrvatskoj. Briga Zajednice o poljoprivrednicima, a prije svega OPG-ovima, rezultirala je time da najugroženija poljoprivredna gospodarstva mogu odahnuti, jer je predlagatelj taj zakon povukao iz saborske procedure.

U travnju ove godine Hrvatska zajednica županija zatražila je i povećanje sredstava za razvoj poljoprivrede i pozvala nadležno ministarstvo da razmotri mogućnost povećanja financijske omotnice za „Ulaganje u fizičku imovinu“ kako bi hrvatska obiteljska gospodarstva ostvarila u velikom broju EU potporu te ostvarila investicije koje osiguravaju razvoj i dodatno zapošljavanje.

Zajednica podržava i aktivno sudjeluje na forumima i konferencijama na kojima se raspravlja o važnim temama za OPG-ove. Zajednica je uključena i u Mrežu za održivi razvoj Hrvatske, koja okuplja lokalne akcijske grupe (LAG-ove), županije, razvojne agencije, konzultante i ostale koji mogu pomoći vlasnicima OPG-a u pripremi i realizaciji kvalitetnih europskih projekata.

Iznimno važne su i županijske razvojne agencije koje svojim znanjem i iskustvom stoje na raspolaganju obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u svakom trenutku - bilo da se radi o savjetodavnoj pomoći, razvoju projekata i prijavi na Program ruralnog razvoja, praćenju u provedbi projekata ili
specijaliziranim radionicama i edukacijama.

Unutar Hrvatske zajednice županija djeluje i Radna skupina za poljoprivredu i ruralni razvoj koja, uz ostalo, inicira sastanke s institucijama koje su ključne za teme poljoprivrede i ruralnog razvoja te OPG-ove. Predstavnici Zajednice uključeni su i u povjerenstva osnovana pri Ministarstvu poljoprivrede za izradu Pravilnika o provedbi mjera M04 i M05 kao i u privremeni Odbor za praćenje provedbe Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske 2014.-2020. godine.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.