54. Floraart

Od ponedjeljka se Bundek pretvara u cvjetno carstvo

10.05.2019.
u 12:54

Na svakom od tri ulaza na Bundek posjetitelje će dočekati jedinstveno projektiran cvjetnjak, a jedan od njih je onaj na središnjem ulazu oblikovan u DNK zavojnicu

Boje i mirisi više od stotinu tisuća cvjetova ukrašavat će zagrebački Bundek od idućeg tjedna. Floraart, najveća regionalna izložba cvijeća, održat će se od 13. do 19. svibnja te u 54. izdanju još jednom oduševiti stotine tisuća posjetitelja iz cijele Europe. Djelatnici Zrinjevca ovih dana obavljaju posljednje pripreme kako bi u ponedjeljak sve bilo spremno za više od 300.000 posjetitelja, koliko ih se tijekom izložbe očekuju na Bundeku.

Na svakom od tri ulaza na Bundek posjetitelje će dočekati jedinstveno projektiran cvjetnjak, a jedan od njih je onaj na središnjem ulazu oblikovan u DNK zavojnicu.

''Ideju smo predložili još lani, kada se obilježavalo 65 godina od otkrića DNK. Cvjetnjak će se protezati dužinom središnjeg ulaza, a na njemu dva dana radi tim od 20-tak vrtlara.'' – objašnjava je Marita Burić – Teskera iz Zrinjevca te dodaje: ''Naš DNK cvjetnjak sastoji se od pet cvjetnih vrsta, a to su cinerarija, begonija, salvia, ukrasna kadulja i alternatera. Sadnice su bile pripremljene još u veljači, a posađene su planski da procvjetaju do Floraarta!“

Vrijedni vrtlari i cvjećari Zrinjevca posadili su 125.000 ljetnica koje se prostiru na 300.000 m² Bundeka. Sudjelovanje na Floraartu prilika je brojnim natjecateljima za kreiranje i predstavljanje ideja koje će i ove godine oduševiti brojne posjetitelje, ali pokušati osvojiti i stručni žiri za neku od prestižnih festivalskih nagrada. Jedan od natjecatelja na Floraartu je Agronomska škola Zagreb koja godinama sudjeluje na izložbi.

''Ove godine predstavljamo Razigrani vrtni amfiteatar. Kolegica Ružica Klinžić i ja bilo smo inspirirani funkcijom vrtne umjetnosti te prikazali jednu od mogućnosti uređenja ambijenta za doživljaj scenskih nastupa. Napravit ćemo odlično mjesto za ugodna druženja i zabavu u vrućim ljetnim danima i večerima, a nadamo se da će ovaj izložbeni primjer biti inspiracija za detalj većeg kućnog vrta ili urbanog perivoja u funkciji zabave, druženja, manjih natjecanja i nastupa pojedinaca i grupa.’’ – kaže profesor strukovnih predmeta Luka Šiklić.

Amfiteatar će sadržavati biljni materijal koji su učenici sami proizveli, a to su bijeli svib, pelargonija i stablo lipe. Na cijelom projektu sudjeluje oko 30 učenika kojima će za konačan izgled trebati više od 30 sati rada.

‘’Floraart je izvrsna prilika za nas sve da pokažemo ono što smo naučili u školi. Ovo rješenje vrtno tehničke elemente koji bi građani mogli izvesti u nekom svom prostoru. Također, pokazujemo naš biljni materijal, koji smo mi proizveli i uklopili u zadanu lokaciju. Na taj način, sve naše vještine i znanje prikazujemo stotinama tisuća posjetitelja izložbe ’’ – otkrio je vrtlarski tehničar Toni Gavrić, učenik 3.B.

Svaki dan trajanja izložbe, od 9 do 21 sat, bit će ispunjen predavanjima, radionicama i promocijama. Najmlađima je namijenjen Floragrad, svakodnevni program koji će kroz radionice, predstave i igru poučavati o važnosti botanike, biologije, ekologije i biljno-životinjskog svijeta. Izložba se otvara nastupom Ansambla LADO u 13 sati, a svakog dana održavat će se nastupi zborova i različitih glazbenika. Završni koncert violončelistice Ane Rucner održava se u nedjelju, 19. svibnja s početkom u 20 sati. Ulaz na Floraart je besplatan.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije