Zelena energija

Obnovite svoj dom na vrijeme!

zelena energija
Thinkstock
11.03.2019.
u 12:34

Na burzama EU cijena električne energije u kontinuiranom je rastu, što će se neminovno odraziti i na vaš kućni proračun

Cijene električne energije u kontinuiranom su rastu, a njeno obuzdavanje mjerama socijalne politike više nije moguće. Najveća potrošnja energije na razini Republike Hrvatske je vezana za obiteljsko stanovanje i  iznosi 40% od ukupne energetske potrošnje na razini države. Ako se uzme u obzir da  65% od svih stambenih jedinica otpada na obiteljske kuće, dolazimo do problema. Naime, najveći broj obiteljskih kuća napravljen je prije 1987. godine. Te obiteljske kuće rađene su bez kvalitetne vanjske toplinske zaštite, na što tada nitko nije obraćao pozornost. To su bila zlatna vremena kad su rodbina i prijatelji jedni drugima gradili kuću, a svi su bili univerzalni građevinski stručnjaci. Uz to, često puta kuće se rade u vrlo dugom vremenskom periodu, pri čemu se prvo osposobe za nužni smještaj, a onda se godinama polako dovršavaju, često i bez osnovne žbuke. Takve kuće su vrlo lošeg energetskog razreda E, a često i lošijeg, stoga su energetski troškovi za grijanje i hlađenje do 70% ukupnih energetskih troškova. To su veliki troškovi, a i vrijeme je učinilo svoje. Mnogim domovima je došlo vrijeme za obnovu. Nove tehnologije toplinske zaštite i visoke cijene energije koje su neminovnost, traže promišljanje pravih rješenja, više o tome u videu:

Ako vam obnova nije toliko hitna, iskoristite vrijeme i informirajte se o poticajima za obnovu obiteljskih kuća. Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja osiguralo je 100 miljuna eura poticaja za subvencioniranje troškova energetski prihvatljive obnove stambenih zgrada i obiteljskih kuća. Za stambene zgrade sredstva u iznosu od 70 miljuna eura su doslovno planula, a predviđa se kako bi nova sredstva mogla biti osigurana u idućoj godini, oko čega se vode intenzivni razgovori između Ministarstva graditeljstva i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Po prvi puta, uvažavajući okolnost velikog broja obiteljskih stambenih jedinica u Hrvatskoj, osigurana su sredstva i za obiteljske kuće u iznosu od 30 miljuna eura. Riječ je o bespovratnim sredstvima. Planira se objava natječaja za kraj lipnja ove godine, a po proceduri, prvo će ići javna rasprava u kojoj i sami možete sudjelovati i podrobno se informirati. Sve infromacije o javnoj raspravi i natječaju će biti objavljene na stranici  te ovdje.
Osim ovih bespovratnih sredstava, na raspolaganju su vam i bespovratna sredstva za energetsku obnovu lokalnih zajednica. Pojedine lokalne zajednice, dakle Gradovi, Općine, Županije  su sudjelovale i u troškovima izrade dokumentacije, stoga se isplati informirati, potruditi i uhvatiti u koštac s papirologijom, jer subvencijama možete smanjiti troškove do 60% i time osigurati puno bržu isplativost investicije. U ostalom, zašto i vaš dom ne bi zablistao?

Komentara 1

BB
branko.baricic
14:24 11.03.2019.

nebu nista od toga....mozda za odabrane.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije