IZVOZNICI U EUROPU

Put uspjeha: Od duhana do kamilice i konoplje

opg lazić slatina
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
1/7
23.08.2015.
u 11:30

Priča o obitelji Lazić iz Slatine koja uglavnom koristi vlastite sirovine za cjelokupnu proizvodnju, uzgojene na imanju u Vraneševcima

Desetljeće unatrag Slatinčanin Žarko Lazić uzgoj duhana na svome imanju odlučio je zamijeniti nečim posve drugačijim – kamilicom.

Da je takav zaokret bio pravi izbor, danas dokazuje to što obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo iz podravskih Vraneševaca, sela u blizini Slatine, svoje proizvode izvozi na njemačko i englesko tržište.

Posvetila se biznisu
Put da se dođe do svega ovoga nije bio jednostavan ni lak, a u njemu je od spomenutog zaokreta i osnivanja obrta 2005. godine angažirana i vlasnikova kći Maja Lazić koja je, štoviše, dala i otkaz na svojem poslu te se u potpunosti posvetila obiteljskom gospodarstvu.

Foto: Damir Špehar/PIXSELL

– Naša se proizvodnja odvija na 64 hektara zemlje koja ima europski ekološki certifikat. Većinu uzgoja čine kamilica, konoplja i bundeva golica. Najveći dio proizvodnje čini kamilica koja je ove godine bila zasijana na 30 hektara. Kamilicu dorađujemo u tri frakcije, nakon sušenja obrađuje se glavica, pulvis (sjeme s glavica) i prehrambeni pulvis, koji se priprema za filtar-čajeve.

Ostali proizvodi, hladno prešana ulja, maslaci i proteini proizvode se najvećim dijelom od vlastite sirovine – opisuje Maja Lazić dodajući kako je prije pet godina OPG proširen osnivanjem poljoprivrednog obrta Organica Vita.

Foto: Damir Špehar/PIXSELL

Vlastita mehanizacija
Danas navedeni obrt ima svu mehanizaciju i pet stalno zaposlenih te inozemne partnere, a u tijeku je i dovršetak nove proizvodne hale u kojoj će biti i nova oprema. Riječ je konkretno o automatskim linijama za punjenje ulja i maslaca tee punilica za proteine, no, kako će reći Maja Lazić, u planu su i novi proizvodi. I taj će novi asortiman bez sumnje naći svoje kupce.

Posla im ne nedostaje, radovi na polju, dakako, miruju za zimskih mjeseci, no proizvodnja ulja, maslaca i proteina radi se cijele godine.

>>Uzgoj prepelica je riskantan, ali je zato posao budućnosti

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije