LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi

Običaj koji nestaje: ne zaboravite posaditi blagdansku pšenicu

Ne bacajte pšenicu nakon blagdana, nahranite njome ptičice ili je posadite u vrt. Niknut će divni klasovi
12. prosinca 2014. u 08:30 0 komentara 3610 prikaza
pšenica
Foto: Thinkstock

Tko još sadi pšenicu?! – vjerojatno će vam mnogi reći nakon što čuju da ste se i ove godine odlučili na Svetu Luciju, 13. prosinca, zasaditi malena zrnca iz kojih će, nakon samo nekoliko dana, zahvaljujući prije svega vodi i suncu, posve logično, ali i simbolično, niknuti zeleni izdanci, odnosno novi život.

Blagoslov ljetine

Iako se može kupiti za gotovo simboličan iznos na tržnicama i u svim trgovačkim lancima, sadnja pšenice dio je tradicije koja nas sve podsjeća na djetinjstvo, obiteljska okupljanja i neizmjernu radost iščekivanja Božića, koja, kako starimo, nažalost, sve više iščezava.

Danas je zdjelica sa zelenim travkama većini tek zgodan dodatak blagdanskim dekoracijama. Nekoć je sadnja pšenice u kršćanskoj božićnoj tradiciji imala dublje značenje: osim što je simbol rađanja novog života i blagostanja, priziva i blagoslov ljetine. Vjerovalo se, naime, da će o izgledu pšenice (boji, gustoći, visini) ovisiti i kakav će urod biti iduće godine. U nekim se krajevima osim na Svetu Luciju pšenica tradicionalno sije i na Svetu Barbaru, 4. prosinca, i to prema različitim recepturama. Iako je vrlo jednostavna za uzgoj, mnogima to ne polazi za rukom. To je i jedan od razloga zašto se odlučujemo za kupnju gotove pšenice dan-dva uoči Božića.

Kao glavni uzrok za rijetku ili nisku pšenicu agronomkinja Sunčica Dombaj navodi nedovoljnu klijavost sjemena i rast u nepovoljnim uvjetima.

– Idealno bi bilo da pšenicu držimo na umjerenoj temperaturi u sobi na prozoru, odnosno na svijetlom mjestu te da ne pretjerujemo sa zalijevanjem – naglašava Sunčica Dombaj te dodaje kako bi pšenicu trebalo svakodnevno zalijevati, ali umjereno, i to prskanjem raspršivačem ili je jednostavno orošavati rukama namočenim u vodu. U suprotnom će listovi požutjeti i na pšenici će se uhvatiti plijesan. Bitno je da posuda u koju ste stavili pšenicu ne bude previše duboka – neki je sade na tanjuru. Receptura za uspješan uzgoj pšenice je bezbroj, a Sunčica Dombaj otkrila nam je svoj način, za koji tvrdi da je i najjednostavniji.

Voli toplinu

U plitku posudu stavite sloj vrtne zemlje te na nju lagano pritisnite sjeme klijave pšenice i vlažite svaki dan.

Osim svjetla, pšenica jako voli i toplinu, ali nemojte je staviti neposredno uz izvor topline, radijator ili peć. Pšenica dobro uspijeva na vati – mnogi se služe i tim receptom. U zdjelicu stavite sloj vate debeo oko jedan centimetar, navlažite ga vodom te po njemu rasporedite zrna pšenice. Način njege isti je kao i kod pšenice koju ste zasadili u zemlji.

Sadnja pšenice je savršena aktivnost koju možete raditi s djecom, koje će potom svih 12 dana nestrpljivo nadgledati i pratiti pšenicu kako napreduje.

Dobar savjet zlata vrijedi

1. Na što naročito treba paziti tijekom sadnje pšenice?

Pšenicu, bez obzira na to hoće li biti posađena na zemljanoj podlozi ili podlozi od vate, ne treba sijati pregusto jer tada niče puno izdanaka koji se izdužuju tražeći mjesto za rast.

2. Nakon što proklija i počne rasti, kako održati pšenicu zelenom do Nove godine?Najveći saveznik pšenici u održavanju jest vlaga. Agronomkinja Sunčica Dombaj savjetuje da umjesto zalijevanjem, pšenicu vlažimo raspršivanjem te da ne dopustimo da se zemlja prosuši. Također, pšenicu nipošto ne treba prihranjivati.

3 Jeste li znali da možete jesti zeleni dio pšenice?

Mnogi pšenicu tako uzgajaju tijekom cijele godine. Razlog tome je njezina zdravstvena korist u svakodnevnoj prehrani. I vi je možete upotrijebiti u pripremanju svojih obroka – jednostavno ošišajte škarama zeleni dio i stavite ga u salatu, izmiksajte u jogurt ili kakav napitak.     

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.