Tko još sadi pšenicu?! – vjerojatno će vam mnogi reći nakon što čuju da ste se i ove godine odlučili na Svetu Luciju, 13. prosinca, zasaditi malena zrnca iz kojih će, nakon samo nekoliko dana, zahvaljujući prije svega vodi i suncu, posve logično, ali i simbolično, niknuti zeleni izdanci, odnosno novi život.
Blagoslov ljetine
Iako se može kupiti za gotovo simboličan iznos na tržnicama i u svim trgovačkim lancima, sadnja pšenice dio je tradicije koja nas sve podsjeća na djetinjstvo, obiteljska okupljanja i neizmjernu radost iščekivanja Božića, koja, kako starimo, nažalost, sve više iščezava.
Danas je zdjelica sa zelenim travkama većini tek zgodan dodatak blagdanskim dekoracijama. Nekoć je sadnja pšenice u kršćanskoj božićnoj tradiciji imala dublje značenje: osim što je simbol rađanja novog života i blagostanja, priziva i blagoslov ljetine. Vjerovalo se, naime, da će o izgledu pšenice (boji, gustoći, visini) ovisiti i kakav će urod biti iduće godine. U nekim se krajevima osim na Svetu Luciju pšenica tradicionalno sije i na Svetu Barbaru, 4. prosinca, i to prema različitim recepturama. Iako je vrlo jednostavna za uzgoj, mnogima to ne polazi za rukom. To je i jedan od razloga zašto se odlučujemo za kupnju gotove pšenice dan-dva uoči Božića.
Kao glavni uzrok za rijetku ili nisku pšenicu agronomkinja Sunčica Dombaj navodi nedovoljnu klijavost sjemena i rast u nepovoljnim uvjetima.
– Idealno bi bilo da pšenicu držimo na umjerenoj temperaturi u sobi na prozoru, odnosno na svijetlom mjestu te da ne pretjerujemo sa zalijevanjem – naglašava Sunčica Dombaj te dodaje kako bi pšenicu trebalo svakodnevno zalijevati, ali umjereno, i to prskanjem raspršivačem ili je jednostavno orošavati rukama namočenim u vodu. U suprotnom će listovi požutjeti i na pšenici će se uhvatiti plijesan. Bitno je da posuda u koju ste stavili pšenicu ne bude previše duboka – neki je sade na tanjuru. Receptura za uspješan uzgoj pšenice je bezbroj, a Sunčica Dombaj otkrila nam je svoj način, za koji tvrdi da je i najjednostavniji.
Voli toplinu
U plitku posudu stavite sloj vrtne zemlje te na nju lagano pritisnite sjeme klijave pšenice i vlažite svaki dan.
Osim svjetla, pšenica jako voli i toplinu, ali nemojte je staviti neposredno uz izvor topline, radijator ili peć. Pšenica dobro uspijeva na vati – mnogi se služe i tim receptom. U zdjelicu stavite sloj vate debeo oko jedan centimetar, navlažite ga vodom te po njemu rasporedite zrna pšenice. Način njege isti je kao i kod pšenice koju ste zasadili u zemlji.
Sadnja pšenice je savršena aktivnost koju možete raditi s djecom, koje će potom svih 12 dana nestrpljivo nadgledati i pratiti pšenicu kako napreduje.