ZELENA ENERGIJA

Novac pada s neba!

Solarne ploče
Foto: GettyImages
18.03.2015.
u 15:08

Krov vaše kuće, zgrade, poslovnog objekta, može donijeti sigurnu zaradu.

U periodu od 1. srpnja 2007. do 31.prosinca 2015. Hrvatski operator tržišta energije d.o.o.  po tadašnjem je tarifnom modelu davao vrlo visoke tarifne poticaje za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije, pa tako i solarne. Sa nositeljima projekata solarnih postrojenja  ugovori su se sklapali na 12 i 14 godina, a kvote su se dijelile putem natječaja.

To je rezultiralo praksom najma krovova površine veće od 150 m2 u iznosimo od oko 500 eura godišnje. Sa nositeljem projekta moglo se dogovoriti plaćanje unaprijed, pa bi tako bili isplaćeni za cijeli iznos ukupnog najma, ili bi dio naknade bio u novcu, a dio u sanitarnoj toploj vodi koju bi koristili vlasnici krova smanjujući svoje troškove, što je pogotovo bilo zanimljivo vlasnicima apartmana. Kako je to izgledalo do 31. prosinca 2015. možete vidjeti u priloženom videu:

Zbog ekspanzije razvoja obnovljivih izvora energije,  došlo je do neznatnog podizanja cijene električne energije, što je uzrokovalo političke probleme tadašnjoj Vladi. Uslijedile su promjene koje su značajno naštetile razvoju obnovljivih  izvora energije, pa tako i solarnih. Prvi pomak je pod pritiskom EU napravljen prošle godine kada je značajno pojednostavljena procedura dobivanja potrebnih dozvola za izgradnju i postavljanje mikro solara, a od 1. siječnja ove godine, na snagu je stupio zakon o poticanju proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije. Trenutno je u izradi program državnih potpora, temeljem kojeg će se donijeti Uredba o kvotama.

No što to znači prosječnom građaninu Hrvatske?  Solarni sustavi su vremenom postali jeftiniji i učinkovitiji, tržišno sve rentabilniji i uz sustave poticaja za njihovu izgradnju, postali vrlo atraktivna energetska alternativa. Obzirom da će cijene energije rasti, a za proizvedenu energiju dobivate dodatne poticaje, mikro solari i solarne elektrane, postaju profitabilno energetsko rješenje čija isplativost se diže povećanjem površine na koju se postavljaju.

To u praksi znači kako ćete moći iznajmiti krov i uzeti novac, ili postaviti svoj mikro solar, imati besplatnu energiju i viškove prodavati distributeru čime bi pokrili troškove investicije. Ako se više vlasnika zgrade suglasi, pričuvom ili kreditom možete financirati solarnu elektranu na krovu zgrade i prodanom strujom pokriti troškove investicije, a ostatkom sredstava obnavljati i održavati zgradu, besplatno.  Mogućnosti i kombinacije su brojne, jer i sutra će izaći sunce, a otkup struje je zajamčen. Dakle, novac stvarno pada s neba.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije