ne bacajte hranu

Niste potrošili svo povrće? Zamrznite ga dok je u dobrom stanju i svježe!

povrće
Foto: Thinkstock
1/3
04.11.2014.
u 08:30

Umjesto da zbog jedne mrkve trčimo na plac, ono što nam katkada ostane kao višak možemo zamrznuti. Evo kako!

Svo povrće koje spremamo u zavrzivač treba dobro očistiti i oprati, po potrebi narezati na manje komade. Većinu povrća treba blanširati ili kratko prokuhati u kipućoj vodi. To se radi kako bi se sačuvala prirodna boja i okus povrća te da se unište bakterije. Primjerice, mrkvi treba 3, prokulici i celeru 4, paprikama, mahunama i grašku 2 minute.

Neko povrće prije blanširanja treba i kratko pripremiti. Primjerice, cvjetaču ili brokulu dobro je natrgati na cvjetiće, a u vodu dobro je dodati i malo limunovog soka. I gljive se mogu smrzavati. Šampinjone ili vrganje treba kuhati 5 minuta, a u vodu dodati i malo maslaca.

Foto: pixabay

Nakon blanširanja povrće treba izvaditi i ohladiti pod mlazom hladne vode i dobro ocijediti. Najpraktičnije pakiranje je u plastične vrečice ili plastične posude, važno je tek da što više zraka izađe iz vrečice ili posude jer se povrće inače suši. Oprez, jednom odmrznutu hranu ne smijemo ponovo zamrzavati.

I usvojite korisnu i pametnu naviku - nakon čišćenja povrća sve ostatke odložite u posudu za kompostiranje.

>>Kompost možemo napraviti i u našem stanu

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Daruvar_
Daruvar_
11:37 04.11.2014.

PIše se "sve povrće".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije