česte greške

Biljke vam propadaju? Evo najčešćih uzroka i kako ih spriječiti

sobno bilje
Foto: Thinkstock
10.08.2018.
u 11:57

Nemate sreće sa sobnim biljkama? Najčešće greške su premalo ili preobilato zalijevanje i loša pozicija biljke

Sobnim biljkama čak i neke sitne greškice u njezi mogu smetati. Svaka biljka šalje poziv u pomoć, samo ga treba znati iščitati. Ako reagiramo na vrijeme, biljka će se brzo oporaviti.

Ako lišće počinje žutiti
Najčešći uzroci su suhi zrak, premalo ili previše vlage i oštećeni korijen. Prstom isprobajte sustrat i procjenite treba li biljci vode ili ne. Povećajte vlažnost zraka u prostoriji postavljanjem ovlaživača. Biljku presadite.

Ako vrhovi lišća počinju smeđiti
Suh zrak u zagrijanim prostorijama, premalo ili previše vlage. Najbolje je orošavanje biljke.

Sitni listovi, meki izdanci, šareni listovi postaju zeleni
Biljka vjerojatno nema dovoljno svjetlosti ili je prihranjujete na pogrešan način. Promijenite položaj biljke, osiguravši joj dnevno svjetlo. U prihrani koristite gnojivo s malo dušika.

Opadanje lišća
Biljka ili nema dovoljno svjetlosti ili je doživjela temperaturni šok. Vašem zelenom prijatelju treba nova pozicija i stalna temperatura.

Biljka truli
Previše vlage! Pokušajte s presađivanjem, mada u većini slučajeva nema pomoći.

Foto: pixabay

>>Želite li i vi sustav koji sam uspješno održava kućno bilje?

Komentara 1

IK
ikonoklast
15:44 07.05.2015.

moja orhideja se zdebljala šta da radim?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije