Život na otvorenom

Neka vam vrt postane novi dnevni boravak

vrt garniture
Foto: Arhiva VL
1/5
VL
Autor
Antonela Vukorepa/VLM
25.03.2014.
u 00:00

Terase, vrtovi, lijepo uređeni travnjaci i cvjetnjaci dolaze u prvi plan s dolaskom toplijih dana. Ukoliko imate taj prostorni luskuz i posjedujete okućnicu ili oveći balkon, vjerojatno ćete svoje slobodno vrijeme uskoro poželjeti provoditi tamo, bilo uz društvo, knjigu i šalicu kave, prijenosno računalo...

Ako ovog proljeća prvi put krećete u uređenje eksterijera, za početak, odredite stil u kojem želite urediti vaš kutak za opuštanje, druženje ili igru s djecom. On se može bojom, dizajnom i materijalima nastavljati na ono što već imate u interijeru, pogotovo ako se radi o terasi koja se direktno nadovezuje na vaš unutarnji dio, može se povezati čak i s teksturom i bojom fasade ili ograde, no može činiti potpuno zasebnu “priču”.

Garnitura je ključna

Prvi i glavni potez je odabir garniture za sjedenje jer ćete s njom definirati “srce” vašeg vanjskog prostora. Odabir neće biti lagan s obzirom da je ponuda vrtnih garnitura u domaćim trgovinama velika i raznolika i bit će se teško odlučiti za omiljenu. Ovisno o preferencijama, možete birati između drvenih, željeznih, plastičnih, stolica i stolova od jako traženog ratana ili pak onih napravljenih kombinacijom nekoliko materijala, poput metala i stakla.

Svaki od materijala dat će vašem prostoru neki drugih štih..

Foto: Arhiva VL

‘Chillout’ ležaljka od PVC pletiva bit će idealno mjesto za odmor na samo ili u paru (Kika, 6999 kuna)

Drvene garniture izgledat će najprirodnije, ali treba imati na umu da suone napravljene od umjetnih i hladnih metala puno otpornije na vanjske utjecaje i da će vam potrajati godinama. Ukoliko imate nadstrešnicu ili tendu, onda o tom pak morate manje brinuti. Odabirom garniture definirat ćete ugođaj vanjskog prostora. On se može stopiti s okolinom, bila ona gradska ili ruralna, a može činiti potpunu suprotnost.

Foto: Arhiva VL

Priuštite si ugođaj kao s neke popularne terase jadranske prostranom garniturom od smeđeg ratana (Lesnina, 4998.99 kuna)

Ukoliko vašim eksterijerom dominira mekani zeleni travnjak, možete ga naglasiti vrtnom garniturom modernih linija i hladnih materijala, ali jednako dobro može izgledati ako mu drvom i šarenim dekorima date malo živahniji karakter.

Važan će biti i odabir oblika stola. Oni okrugli i ovalni dat će eksterijeru “mekši” i elegantniji izgled, no nezgrapniji su i zauzet će nešto više prostora i omogućiti manji broj stolica. Kvadratne i pravokutne stolove pak možete smjestiti i uza zid, a prednost im je što imaju veći broj sjedećih mjesta. Pripazite i na to gdje postavljate stol, koliko sunca želite da dopire i je li vam potreban suncobran, je li u blizini potencijalni izvor štetočina, a njih bi pak mogla privući rasvjeta koju je preporučljivo staviti nešto dalje od stola.

Foto: Arhiva VL

Romantični set metalnih stolaca i stola sjajan je izbor za manje balkone. Od 299 kuna

Razmislite i o lijepoj vrtnoj rasvjeti gdje je mogućnosti, također, pregršt. Ovisno o stilu većih komada koje ste postavili, nadovežite na njega i rasvjetna tijela. Za romantični ugođaj birajte lampione, ako želite vintage štih odaberite retro fenjere, na balkonu će efektno izgledati i aromatična voštanica i rupičastoj keramičkoj posudici...

Važni mali trikovi
Za skladnu izvedbu eksterijera, potrebno je s postojećim prostorom uskladiti sjedeću garnituru, rasvjetu, posude za bilje..., no sve se to da povezati i ujednačiti uz nekoliko trikova. Ključni mogu biti detalji pa birajte dekorativne jastučiće one boje kakve je većina vašeg cvijeća, uzmite prljavo bijele ako želite malo neutralizirati cijeli prostor, a jastučići pastelnih boja unijet će dodatnu živost. Jedna ljuljačka za sjedenje ili ležaljka za opuštanje dat će vašem vrtu dozu glamura, a klupica, bilo drvena ili metalna s velikim jastukom kreirat će jedan posebni kutak.

Foto: Arhiva VL

Drvena ljuljačka dimenzija 237,5x195x124,5 cm tendom sjajno je rješenje ako imate puno mjesta u vrtu (Kika, 3999 kuna)

Posla je puno, ali potrudite se - vaš vrt bit će vaš novi dom sve do kraja rujna!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije