LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi Vrt

Neka glavni cvjetni adut vašeg vrta bude ukrasni luk

Impozantna, savršeno okrugla glava cvijeta na čvrstoj stabljici njegova je najprepoznatljiva odlika
08. svibnja 2020. u 12:16 0 komentara 4212 prikaza
Foto: Shutterstock

Ukrasni luk (rod Allium) pripada vrsti bilja koja s lakoćom uspjeva u vrtu, no iznenađujuće, nije tako popularan izbor i često ga se zaobilazi. Impozantna, savršeno okrugla glava cvijeta na čvrstoj stabljici njegova je najprepoznatljiva odlika. U stvari, svaki se cvat sastoji od brojnih sitnih zvjezdastih cvjetova koji se javljaju u lipnju i srpnju.

Osim impresivne glave cvjeta, ukrasni luk također osvaja svojim dugačkim zelenim ukrasnim listovima, zbog čega će svoje mjesto pronaći u gredici vrta jednako kao i rezano cvijeće.

 | Autor : @annae1969 Foto: @annae1969

Rod allium obuhvaća oko 500 vrsta: riječ je o paleti divno cvjetajućeg lukovičastog bilja, među kojem se ističe Allium giganteum kao jedna je od najvećih vrsta ukrasnih lukova. Može narasti od 80 cm pa sve do dva metra u visinu! Veliki plavozeleni listovi ove biljke niču u proljeće, no do cvatnje većim dijelom uvenu.

 | Autor : Shutterstock Foto: Shutterstock

Među popularnijim vrstama je i Allium Millennium, kojeg krase ružičasti loptasti cvjetovi. Oni su nešto niži od giganteuma: doseđu između 60 i 120 cm.

 | Autor : Shutterstock Foto: Shutterstock

Ako ste pomislili da zbog imena ima nekakve veze s "običnim" lukom, prevarili ste se. Ukrasni je luk divnog, slatkog mirisa, a cvjetovi mogu biti bijele, plave, ljubičaste, ružičaste i žute boje.

 | Autor : Shutterstock Foto: Shutterstock

Lukovice sadite u jesen, prije nego što se tlo smrzne. Kako vole sunce, posadite ih na južnoj strani vrta ili tamo gdje je uglavnom sunčano i to na 20 cm dubine. Potrebno je dodati gnojivo prilikom sadnje te jednom godišnje, u proljeće. Tlo neka bude dobro drenirano, a kako se radi o višegodišnjoj biljci, ostavite je na miru i sama će se raširiti u vrtu.

 | Autor : @lauraclaredesign Foto: @lauraclaredesign

ruže Veliki vodič Zašto je bolje saditi ruže kad je oblačno vrijeme? stilske vježbe Sedam razloga zašto su zlatni detalji u domu uvijek dobra ideja sasvim osobno Upoznajte LULU Art - kreativni dvojac koji stvara cvjetne čarolije
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.