LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi Vrt

Ne zaboravite zasaditi zelenu salatu sad - krajem ožujka

Kraj ožujka pravo je vrijeme za sadnju salate iz grupe maslenki tj. puterice, a polovica travnja rezervirana je za kristalku
26. ožujka 2020. u 07:00 0 komentara 3110 prikaza
sadnja salate
Foto: Thinkstock

Zelena salata vjeroajtno je najraširenija povrtna vrsta u svijetu - prema podacima UN-a proizvede je se godišnje preko 23 milijuna tona, a najveći proizvođači su Kina, SAD i Španjolska.

Lako se uzgaja i možemo je imati cijele godine na tanjuru, samo trebamo pratiti sjetveni kalendar i saditi pogodne vrste u određeno vrijeme godine. Imajući u vidu aktualno godišnje doba, krajem ožujka sade se vrste iz porodice maslenki tj. puterice, a sredinom travnja zelene salate iz porodice kristalki.

U njihovim plodovima moći ćemo uživati već krajem svibnja, odnosno lipnja. To vrijeme ovisit će o nekoliko faktora - prije svega klimatskom području, vremenskim uvjetima i količini vlage. Naime, zelena salata voli vlažno i rahlo humusno tlo.

I maslenke i kristalke zasadit ćete iz presadnica, a svoje mjesto mogu naći i u teglama i vertikalnim vrtovima na vašem balkonu. Kako maslenke imaju manje glave presadnice ćete sastii na razmak 20x20 cm, a kristalke na razmak 30x30 cm.

zelena salata | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Prilikom sadnje treba paziti na tvrdoću tla - ako je ono više pjeskovito, tada na površinski sloj stavite treseta koji će zadržavati vlagu. Presadnice se sade plitko i to u vlažno tlo i nakon sadnje redovito zalijevajte salatu - otprilike dva puta tjedno, sve dok se se počnu glavičati.

loft FUNKCIONALAN Moderan dom ima samo 25 kvadrata, ali sve funkcionira jer je interijer fleksibilan radni kutak MAKE OVER DOMA Za radni prostor u stanu nije vam potrebna dodatna soba kuća teksas NOVIH 75 ČETVORNIH METARA Tipična drvena američka kuća dobila je moderni dodatak
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.