GENIJALNO

Ne uspijeva vam bilje? Rješenje je polica koja ga sama zalijeva!

Pikaplant polica
Foto: Pikaplant
1/7
09.11.2017.
u 14:04

Po principu "plime i oseke" biljkama stiže točno onoliko vode koliko im je potrebno kroz svoj kapilarni sustav

Iz kojeg god razloga to bilo, vama kućno bilje jednostavno ne uspijeva? Zaboravljivi ste, nema vas kod kuće ili jednostavno nemate osjećaj kako se brinuti za zelenilo? Evo rješenja.

Pikaplant je naziv amsterdamske start-up tvrtke koja je osmislila police za bilje koje ih automatski zalijevaju. Riječ je o svojevrsnom samoodrživom vertikalnom vrtu koji funkcionira na principu mokro-suhog ciklusa. Polica može sama "uzgajati" cvijeće, trajnice, paprati onda kada vi to ne možete, ne stignete ili zaboravite. Samo treba puniti rezervoar s nekoliko litara vode jednom mjesečnom. Potom ga polica upija i proces počinje. Po principu "plime i oseke" biljkama stiže točno onoliko vode koliko im je potrebno kroz svoj kapilarni sustav kojim voda dopire do njih te tako omogućava fotosintezu i rast.

Foto: Pikaplant

Polica može poslužiti kao zeleni zid, ali i kao pregrada u prostoru koja će dati dašak prirode svakom interijeru.

Visina polica može se podešavati, a može se odabrati i željena širina police. Sve funkcionira bez električne energije.

Autori poručuju da je polica idealna za urede otvorenog plana, hotele, škole, restorane, kafiće... Okruženje bogato biljkama, naime, čine ljude produktivnijima i manje pod stresom, biljke reguliraju vlažnost zraka i uklanjaju toksine iz zraka.

>>Atraktivni zeleni zid kakvog bi trebala imati svaka zgrada

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije