LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi

Ne uspijeva vam bilje? Rješenje je polica koja ga sama zalijeva!

Po principu "plime i oseke" biljkama stiže točno onoliko vode koliko im je potrebno kroz svoj kapilarni sustav
09. studenoga 2017. u 14:04 0 komentara 1814 prikaza
Pikaplant polica
Foto: Pikaplant
Pogledajte galeriju 1/7

Iz kojeg god razloga to bilo, vama kućno bilje jednostavno ne uspijeva? Zaboravljivi ste, nema vas kod kuće ili jednostavno nemate osjećaj kako se brinuti za zelenilo? Evo rješenja.

Pikaplant je naziv amsterdamske start-up tvrtke koja je osmislila police za bilje koje ih automatski zalijevaju. Riječ je o svojevrsnom samoodrživom vertikalnom vrtu koji funkcionira na principu mokro-suhog ciklusa. Polica može sama "uzgajati" cvijeće, trajnice, paprati onda kada vi to ne možete, ne stignete ili zaboravite. Samo treba puniti rezervoar s nekoliko litara vode jednom mjesečnom. Potom ga polica upija i proces počinje. Po principu "plime i oseke" biljkama stiže točno onoliko vode koliko im je potrebno kroz svoj kapilarni sustav kojim voda dopire do njih te tako omogućava fotosintezu i rast.

Pikaplant polica | Autor : Pikaplant Foto: Pikaplant

Polica može poslužiti kao zeleni zid, ali i kao pregrada u prostoru koja će dati dašak prirode svakom interijeru.

Visina polica može se podešavati, a može se odabrati i željena širina police. Sve funkcionira bez električne energije.

Autori poručuju da je polica idealna za urede otvorenog plana, hotele, škole, restorane, kafiće... Okruženje bogato biljkama, naime, čine ljude produktivnijima i manje pod stresom, biljke reguliraju vlažnost zraka i uklanjaju toksine iz zraka.

>>Atraktivni zeleni zid kakvog bi trebala imati svaka zgrada

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.