Vanjski dnevni boravak

Napravite svoju zelenu oazu na balkonu ili terasi

uskrs
Foto: Dom & Vrt
22.04.2014.
u 00:00

Pri izboru bilja pazite vole li sunce ili sjenu, u kakvu ćete ih posudu posaditi, odaberite najbolji supstrat...

Terase i balkoni često su dio našeg dnevnog boravka, a da bi taj prostor bio što kvalitetnije iskorišten, dobro je na nj posaditi biljke. Ma koliko se činilo jednostavno, pritom treba poštovati neke čimbenike.

Prvi je i možda najvažniji strana svijeta i količina sunca. Balkoni i terase na istoku i sjeveru imaju više hladovine od onih južne i zapadne orijentacije pa na to valja pripaziti pri izboru zelenila. Primjerice, hortenzije, rododendroni, vodenike, ukrasne koprive ili različite vrste hosta vole sjenu i hladovinu. Bambusi se najbolje osjećaju kad im lišće umije jutarnje sunce, a lavanda će u toplim zrakama uživati cijeli dan.

Ovisno o veličini prostora koje želimo “ozeleniti”, biljke možemo staviti uz rub ograde, ali i poigrati se i zelenu oazu u velikim cvjetnim posudama staviti na središnji dio terase. Ako cvjetne posude stavljate na ogradu, vodite brigu da, zbog vjetra, budu dobro učvršćene.

Pri izboru cvjetnih posuda pripazite da budu dovoljno velike za odabranu biljku. Primjerice, ruže najčešće sadimo u rupi od 30 do 35 centimetara, ali pripazite jer ruže ne vole biti u blizini crnogoričnih grmova.

Odaberete li čemprese, koji mogu biti živa zelena ograda, važno je znati koju ste vrstu odabrali i koliko će narasti. Prema odabranoj vrsti valja izabrati posudu. Zemlju za svoje balkonsko bilje najbolje je kupiti u vrtnim centrima jer je kvalitetna, očišćena od nametnika i dovoljno rahla, a znate li točno koje ćete biljke saditi, možete odabrati supstrat točno za određenu biljku.

Svoju zelenu oazu možete ukrasiti različitim zanimljivim kamenjem, različitim vrtnim i balkonskim solarnim lampama. Bajkovitost se pak uvijek može postići ponekim vrtnim patuljkom, mini fontanama i zanimljivim asesoarom – kanticama za zalijevanje ili mini alatkama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije