ZELENA OAZA

Inspirirajte se: zavirili smo na najšarmantniji balkončić u Zagrebu

Željka Kolak
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/7
24.08.2019.
u 07:00

Krajobrazna arhitektica Željka Kolak od malena je zaljubljena u balkone i objašnjava kako oni mogu biti puno više od odlagališta za bicikle i ostalo

Tek jedan kratak pogled bit će dovoljan da poželite cijelo popodne provesti na balkonu Željke Kolak. Upravo je to i bio cilj ove krajobrazne arhitektice kojoj su balkoni velika strast. Naime, nije htjela da taj dio stana bude skladište za stvari, “parking” za bicikl i mjesto za sušenje rublja, nego produženi dio dnevnog boravka koji nam nudi opuštanje, uživanje u tišini i zelenilu koje smo zasadili, druženje s dragim ljudima i vrlo bitno – priliku da budemo na otvorenom.

– Uvijek su me fascinirali balkoni, voljela sam ih promatrati i proučavati. Zagreb ima puno divno projektiranih balkona, no uglavnom su neuređeni i to je prava šteta jer oni omogućuju da čovjek ostane u svom prostoru, a ipak izađe, udahne zraka, uživa u zelenilu. Tako su zapravo i nastali, da bismo bili povezani s vanjskim svijetom – objašnjava Željka.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Od ljubavi do posla

Svoju ljubav i stručno znanje pretočila je posao od kojeg danas živi. Pokrenula je blog Moj balkon u kojem nudi savjete i korisne informacije za njihovo uređenje i sadnju zelenila, a onda i tvrtku za uređenje i održavanje balkona. Klijenti krenu s početnom idejom da uljepšaju svoj balkon garniturom za sjedenje, detaljima i cvijećem, a nerijetko se nakon Željkine intervencije, i na njezinu veliku radost, pritom zaljube u biljke.

– Tvrdim da vrtlar čuči u svakom od nas, samo to treba otkriti – kaže.

Njezin dražesni šareni balkon nije rezultat struke i zanimanja, nego dugogodišnje želje da ima balkon po svojoj mjeri. Naime, onaj u kojem je godinama živjela s roditeljima bio je mali i na vrlo prometnom mjestu pa ga je teško bilo pretvoriti u oazu za opuštanje. No, priznaje da je to nije ometalo da, čim joj se ukaže prilika, boravi na njemu pa čak i uči.

Kada je tražila novi stan, balkon je, pogađate, bio bitan kriterij. Dodatni bonus da se odluči za starinski građanski stan u centru jest činjenica da ima dva balkona – jedan je prilično uzak i na njemu ima mjesta tek za nekoliko tegli cvijeća, a drugi, koji gleda na unutarnje dvorište i raskošne krošnje stabala, prava je mala zelena lounge zona.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Izmjena scenarija

Posve očekivano od jedne ljubiteljice zelenila i krajobrazne arhitektice, Željkin je balkon cijele godine, a ne samo u proljetnim i ljetnim mjesecima prepun teglica sa začinima i cvijećem. Na njezinu balkonu scenarij se mijenja s obzirom na izmjenu godišnjih doba.

– Svakog se proljeća unutar visećih mini maćuhica pojave proljetnice iz lukovica posađenih u jesen; narcise, anemone i šafrani, a njima obično pridružim jaglace, tratinčice, ranunkule i mirisne zumbule. Ubrzo procvjetaju trajnice saksifraga i floks – nabraja Željka.

Kada dođu topliji dani, proljetnice zamijeni ljetnicama, a najdraži su joj grmići argirantemuma, osteospermuma i gaure koji njezin balkon pretvaraju u vilinsku priču. U jesen se ta priča nastavlja sadnjom maćuhica, a zatim vrijeskom i erikama. Kada zahladi, maslina odlazi prezimiti na stubište u društvu puzajućeg ružmarina, a ljetne lampione zamijeni zimskim ukrasima. Posebna pozornost posvećena je i ambijentalnoj rasvjeti koju Željka obožava – uvijek se rado poigra fenjerima i svijećama.

Komentara 1

Avatar cuki2020
cuki2020
08:11 25.08.2019.

zgodno, ali fali stolić i dvije stolice ili klupica.... očekivala sam više

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije