vjesnici proljeća

Najljepši prizor dana: U vrtovima i na livadama pojavile su se prve visibabe

Zasadite li ih u skupine, visibabe i šafrani dolaze više do izražaja
Dom i vrt
14.02.2023.
u 06:00

Visibabe se sade na gredice u kombinaciji s ostalim proljetnim lukovičastim cvijećem. Sjajno se uklapaju u vrtove slobodnog stila sadnje te u kamenjare

Visibabe su najpoznatiji vjesnik proljeća, a kad svoje glave promole usred veljače, možemo reći da je zimi  - odvonilo. A ove godine upravo su se ovih dana pojavile prve visibabe u vrtovima i na livadama. Visibabe susrećemo svakog proljeća u našim kontinentalnim krajevima na proplancima i rubovima šuma. Spadaju u porodicu sunovrata, Amaryllidaceae. To su niske, uspravne biljke visine svega 20-ak cm. Spadaju u grupu lukovičastog cvijeća otpornog na zimu.

Foto: Flora magazin

Iz svake lukovice rastu dva do tri lista zelene boje te viseći, zvonoliki i mirisni cvjetići bijele boje sa zelenim polumjesecima na unutarnjim cvjetnim laticama. Cvatnja počinje kada okopni snijeg, u veljači i ožujku. Kada visibabe ocvatu, treba pustiti da lišće požuti i tek tada se ukloni. Na taj način lukovica dobije dovoljno „hrane“ za cvatnju idućeg proljeća. Lukovice se sade u jesen na dubinu od 10 cm. Sadi se u grupama s razmakom od 8 do 10 cm.

Uspijevaju na svakom, ne preteškom tlu, najčešće na polusjenovitom položaju s dosta vlage i humusa. U srpnju se dijele velike skupine visibaba i presađuju na novo mjesto u vrtu. Visibabe se sade na gredice u kombinaciji s ostalim proljetnim lukovičastim cvijećem. Sjajno se uklapaju u vrtove slobodnog stila sadnje te u kamenjare. Sade se za rez za vaze, jer su u prirodi zakonom zaštićene i zabranjeno ih je brati.

Foto: Dom i vrt

Primjena: za gredice u kombinaciji s ostalim lukovičastim cvijećem, za ladanjske i seoske vrtove, za kamenjare, za rez za vaze.

Napomena: Visibabe rastu na svakom ne preteškom tlu uz rubove šuma gdje ima nešto vlage i humusa. Kada ocvate, listovi se smiju odstraniti tek kad požute da lukovice ne bi oslabjele i iduće godine cvale slabijim intenzitetom.

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije