LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi Vrt

Najbolja penjačica za početnike ima opasno ime - orlove kandže

Orlove kandže imaju vrlo neobične cvjetove s izraženim prašnicima, a najzanimljivije i najprivlačnije je to što njezini cvjetovi predvečer otpuštaju ugodan slatkast miris koji podsjeća na miris meda
02. lipnja 2021. u 06:22 1 komentara 3690 prikaza
orlove kandze
Foto: Flora magazin

Kao višegodišnja penjačica orlove kandže česta su i omiljena biljka u našim vrtovima. Možemo ju sresti u seoskim vrtovima isto kao i u gradskima ili čak i na balkonima i terasama. Lonicera pripada porodici Caprifoliaceae. Hortikulturni hibrid nastao je križanjem L.sempervirens iz Japana sa L.hirsuta iz Sjeverne Amerike.

orlove kandze | Autor : Flora magazin Foto: Flora magazin

Orlove kandže imaju vrlo neobične cvjetove s izraženim prašnicima, a najzanimljivije i najprivlačnije je to što njezini cvjetovi predvečer otpuštaju ugodan slatkast miris koji podsjeća na miris meda. Iz tog je razloga poželjno, ako postoji mogućnost, smjestiti Loniceru na pergoli ispod koje je određeno mjesto za sjedenje u večernjim satima.

penjačice | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Ova je biljka dosta zahvalna u održavanju te je stoga primjerena i za početnike u vrtlarstvu. Neke vrste kao “Lonicera x tellmanniana” cvatu već krajem proljeća u prekrasnim žuto-narančastim bojama.

Primjena: za stvaranje zelenih pregrada, prekrivanje žičanih ograda, natkrivanje pergola i u posudama na balkonu ili na terasi. Napomena: kako se ne bi previše razbujala ili izašla iz forme, s vremena na vrijeme ju orežite, najbolje u kasno proljeće.

izložba cvijeća Bili smo na Floraartu, evo što vas sve čeka na Bundeku hortenzije čudesno Volite hortenzije? A znate li da im sami možete promijeniti boju latica? vrtlarenje vrt eksplozija okusa Osam biljaka koje bi trebao imati svaki gurmanski vrt, čak i onaj na balkonu!
  • Šokac1:

    Dao sam komentar o tuđici ("kandža") u hrvatskom jeziku, čisto benigni komentar, a izbrisali ste ga. Zašto ? Da li je to "direktiva" da se hrvatski književni jezik mora pomalo utapati u "regionu" ? Pa, s nadom čekam da postanemo ... prikaži još! dijelom europskoga Schengenskog prostora i separiramo se konačno od "Zapadnog Balkana" !