LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi Vrt

Možda niste znali, ali siječanj je idealan mjesec za sadnju češnjaka

Ako u rujunu i listopadu niste stigli zasaditi češnjak, siječanj je idealan mjesec da to učinite. Bez obzira na to kada smo ga posadili, svaki će češnjak biti spreman za berbu tek sredinom ljeta
06. siječnja 2022. u 06:49 0 komentara 2642 prikaza

Iako se pojmovi kao što su “jesenski” ili “proljetni” češnjak često se koriste u vrtlarskoj terminologiji, postoji i zimski češnjak. Dakle, ako u rujunu i listopadu niste stigli zasaditi češnjak, siječanj je idealan mjesec da to učinite. Bez obzira na to kada smo ga posadili, svaki će češnjak biti spreman za berbu tek sredinom ljeta.

sadnja salate | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Za sadnju je nabolje koristiti domaći češnjak koji je prilagođen podneblju u kojem se nalazi vaš vrt. Osnovna razlika između jesenskog i proljetnog češnjaka u tome je što će onaj koji smo posadili ranije (dakle u listopadu) imati dulju vegetaciju i automatski bolju priliku da razvije krupniju glavicu. Obrnuto, ona koji smo posadili u proljeće imati će na raspolaganju manji broj mjeseci da se posve razvije, pa će biti i manji.

 | Autor :

No to nisu jedine razlike. Naime, treba znati da je češnjak posađen u jesen vodenastiji i ne traje tako dugo kao proljetni. Razlog je vjerojatno u tome što je biljka u kratkom razdoblju morala osigurati zalihu energije u svoju lukovicu, pa je i njezin sadržaj koncentriraniji, a glavica čvršća i trajnija.

vrt | Autor : screenshot/facebook Foto: screenshot/facebook

Češnjeve treba saditi gusto, odnosno na razmak od 10 cm. Sadnja tijekom siječnja vegetaciju produljuje za dobra dva mjeseca, pa se tako može očekivati i zadovoljavajuća veličina glavica. I ne samo to. Za ovu je biljku dobro da u svom razvojnom ciklusu prođe hladno razdoblje u kojem je temperatura niža od 10 stupnjeva.

češnjak | Autor : Nino Šoštarić Foto: Nino Šoštarić

Stoga, ako češnjeve posadimo tijekom siječnja, možemo biti više-manje sigurni da će hladnoća obaviti svoj posao i pripremiti kemijske procese potrebne za početak klijanja vrlo rano u proljeće. Uzdignute gredice prikladne su za uzgoj češnjaka jer su uvijek toplije i ocjeditije od okolnoga tla. Njegova je vegetacija kraća od jesenskog, ali dulja od proljetnog, pa na taj način treba gledati i na rezultate. I takve će biljke biti spremne za berbu u sredini ljeta kada se njihovi listovi potpuno osuše. No kvalitetom će se ipak pomalo isticati, što znači da će njegove lukovice biti krupne i trajati dulje od jesenskih. Stoga, ako ovog vikenda uspijete pronaći malo vremena za jednu malu vrtlarsku akciju, očistite gredicu od korova i započnite sadnju.

u trendu Stručnjaci otkrivaju koje tri sobne biljke će biti najtraženije u 2022. afrička ljubičica omiljena biljka Cvjetnica kojoj u siječnju treba puno pažnje - afrička ljubičica ankica ostava čist dom Kraljica pospremanja, Marie Kondo ima novu knjigu u kojoj otkriva kako imati uvijek čist dom
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.