čist dom

Kraljica pospremanja, Marie Kondo ima novu knjigu u kojoj otkriva kako imati uvijek čist dom

ankica ostava
Promo fotografije
04.01.2022.
u 10:09

rofesionalnia organizatorica je u posljednjem desetljeću pomogla u pospremanju domova diljem svijeta svojom KonMari metodom

Marie Kondo, kraljica pospremanja i organizacije doma, otkrila je svoje zlatno pravilo za organiziranje hrane u smočnici ili ormariću za hranu, a sve ovisi o rokovima valjanosti. Čak i ako imate samo ograničen prostor za pohranu u kuhinji, prema Marie Kondo, ključ za održavanje urednog prostora uvijek je u mogućnosti vidjeti datume isteka.

Foto: H&M Home

Marie Kondo je stručnjakinja za organizaciju rođena u Japanu koja se proslavila 2010. kao autorica knjige "The Life-Changing Magic of Tidying Up". Najprodavanija knjiga pretvorila se u dvije originalne Netflixove serije, uključujući Pospremanje s Marie Kondo. Profesionalnia organizatorica je u posljednjem desetljeću pomogla u pospremanju domova diljem svijeta svojom KonMari metodom. Kako bi promovirala najnovije izdanje svoje nove knjige Radost na poslu, Marie Kondo je za Ideal Home rekla da je njezin glavni savjet za rasterećenje i organiziranje smočnice - provjeravanje datuma isteka.

Foto: Promo fotografije

- Prvo i najvažnije, provjerite rokove valjanosti. Odbacite sve što je isteklo - objašnjava ona. No, fokus na rokovima valjanosti ne staje tu, objašnjava da za održavanje urednog ormarića moraju i ostati vidljivi na polici.

Foto: Promo fotografije

- Spremite artikle tako da je lako povremeno provjeravati datume i grupirati namirnice prema sličnosti - tjestenine u jednom dijelu, brašno i žitarice u drugom - preporučuje Kondo.

Foto: Promo fotografije

- Svaku stavku svakako pohranite okomito kako biste ih sve mogli vidjeti jednim pogledom - objasnila je.  Ako imate neke artikle koji se brzo približavaju svom datumu isteka, Marie Kondo predlaže 'kampanju graničnih zaliha'. To jednostavno znači da pokušavate napraviti obrok koristeći bilo koji od sastojaka koji će uskoro isteći.

Dio KonMari metode odnosi se na svjesno čišćenje.  Ako, naprimjer,  tjestenini istječe rok uporabe, bolje će poslužiti vama i planetu da je tu večer pretvorite u ukusnu večeru, umjesto da je bacite u smeće prilikom organizacije kuhinjskih ormarića.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije