Abeceda ljekovitog bilja

Likovac, moćan lijek protiv kožnih oboljenja

likovac ivan lesinger
Foto: Thinkstock
1/5
04.01.2016.
u 11:35

U pučkoj medicini tinktura biljke ružičastih cvjetova rabi se za liječenje neuralgije lica, ali i kao folklorno sredstvo za vradžbine i čaranja

Biljku likovac rabili su liječnici već u antičko doba, a kasnije i Arapi kao sredstvo protiv kožnih bolesti, a u 18. i 19. st. rabi se kao lijek protiv sifilisa. Širu primjenu biljka ima u narodu kao folklorno sredstvo za vradžbine i čaranja.

U narodu je poznato da likovac iritira kožu stvarajući na njoj mjehure, potom izaziva neosjetljivost na iritiranim mjestima i dovodi do nekroze ili odumiranja tkiva te su ga za neka kožna oboljenja koristili stari Grci. U pučkoj medicini priprema se tinktura od likovca za liječenje neuralgije lica, zatim oblozi i masti za liječenje kožnih bolesti, i to za čireve, potkožne čireve, razne nečistoće kože, a također se rabi i svježa kora.

Foto: pixabay

Treba znati da cvjetovi likovca u osjetljivih osoba izazivaju glavobolju. Uporaba zrelih plodova je najstariji način liječenja u kojem se uzimaju male količine do pet plodova za odrasle osobe u liječenju: kroničnog zatvora kao jako purgativno sredstvo, sifilisa, škrofula, kroničnog reumatizma. U Njemačkoj tinkturu rade od plodova i rabe lokalno za liječenje neuralgije, paralize te protiv stvaranja tromba – krvnih ugrušaka itd.

Likovac rabimo kao: antihelmetik, dermetik, diuretik, emetik, katarik, laksativ, rubifacijens. Zapadna pučka medicina rabi likovac za liječenje gihta, karcinoma, za antileukemijsko djelovanje, liječenje svraba, sifilisa, tjeskobe, zubobolje, žuljeva, za uništavanje insekata.

Foto: pixabay

Otrovni dijelovi biljke su korijen, kora, list, cvijet, zreli plod i sjeme, a simptomi su trovanja bolovi u trbuhu, otežano disanje, konvulzije, proljev-dijareja, probavne smetnje, geganje u hodu – posrtanje, promuklost, zastoj rada bubrega, grčevito trzanje mišića, malaksalost, povišena temperatura, žeđ, povraćanje itd.

* Recepte Ivana Lesingera za pripravke od ljekovitog bilja potražite u Večernjaku četvrtkom na stranicama posvećenim vrtnim temama!

>>Leća, mahunarka za ublažavanje dijabetesa, reume i gihta

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije