Naslovnica Zeleni trendovi Vrt

Još uvijek nije kasno za sadnju tulipana!

U veljači, kada tlo više nije zamrznuto, možete zasaditi lukovice ovog prekrasnog cvijeća i prve rezultate očekivati već početkom travnja
20. veljače 2017. u 08:00 1 komentara 7346 prikaza
tulipan
Foto: Thinkstock
Pogledajte galeriju 1/9

Tko ne voli prizor rascvjetanog, šarenog i mirisnog ranog proljeća svome vrtu ili na balkonu? To su doista neprocjenjive žive slike koje svakoga raduju i uljepšavaju mu svakodnevicu, zar ne?

Prvi vjesnici proljeća, kao i ostale proljetnice koje dolaze u ožujku, travnju i svibnju su nešto što je doista sastavni dio naših života, pa čak i kada ih ne sadimo – jednostavno, šarene latice jaglaca, visibaba, tulipana, đurđica ili zumbula viđamo na svakom koraku.

tulipan | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock Tulipani će još više doći do izražaja ako ih sadite u grupama pet do šest komada ili čitave gredice u kombinaciji s drugim cvijećem

Lukovice prvog proljetnog cvijeća sadimo obično u jesen odnosno u listopadu, kako bi mogle procvasti u ožujku. No, ako ste to zaboravili ili ako se u vama pojavila želja da imate u teglama na svome balkonu ili u vrtu prekrasne cvjetove tulipana, nije još sve izgubljeno.

U dućanima je moguće nabaviti lukovice za tulipane i ako zemlja nije zamrznuta, odnosno ne vladaju više niske temperature, krenite u sadnju. Ako tulipane sadite u vrt, bitno je znati da lukovice ne sadite u travu, nego u tlo koje je obrađeno – poželjno je da bude sipko i prethodno obrađeno te tretirano kompostom.

tulipan | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock Ako želite ubrzati i pojednostaviti sadnju, nabavite sadilicu za lukovičasto cvijeće

Osim dobro pripremljenog tla bitno je da su lukovice zdrave, neoštećene i bez mrlja, dovoljno velike te da ih pravilno posadite – uronite ih u iskopanu jamicu u zemlji prstima ili posebnom sadilicom za lukovice tako da im vrh bude oko 10 cm ispod razine tla. Zakopajte zemlju i po njoj stavite kompost.

Ako se želite dodatno osigurati od glodavaca te si olakšati vađenje i spremanje lukovica nakon cvatnje, zasadite tulipane u plastičnim posudama. Princip sadnje u teglama na balkonu isti kao i za vrt, osim što bi bilo dobro na dno posude staviti drenažni sloj.

tulipan | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock Lukovice zasadite u prozračno tlo obogaćeno kompostom, koje možete nanijeti i po površini tla nakon što zasadite cvijeće

Neka gredica u koju sadite tulipane bude na sunčanom mjestu i to po mogućnosti ona na koju niste sadili posljednje tri godine bilo koje lukovičasto cvijeće. Ako želite da vam tulipani traju što više, nabavite različite vrste – rane, polurane i kasne, pa ćete tako uživati u njima sve do kraja lipnja, a možda i malo više.

Elipso